Belföld

Tévedett Orbán Viktor, amikor berúgta a kampányt

BENKO VIVIEN CHER / MTI / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA
BENKO VIVIEN CHER / MTI / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA
Török Gábor és Schiffer András hívta fel a figyelmet erre.

Hétfőn országjárásra indult Orbán Viktor, aki kampánykörútja első állomásán Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott egy magtárban. A kormányfő arról beszélt nekik, hogy azért támogassák a Fidesz-jelöltjeit, mert rájuk lehet számítani.

Zárójelben mondom, mégiscsak én volnék Magyarország első falusi miniszterelnöke. Kitől várjon a magyar gazdatársadalom, meg a magyar vidék, meg a magyar falu segítséget, hogyha nem a közülük jövő miniszterelnöktől.

Segíteni viszont csak akkor tud, ha fegyvert adnak a kezébe.

Én nem leszek rest az előrántani, lövök én mindenre, ami mozog, meg suhintok oda, ahova kell, de csak akkor, ha van a kezemben eszköz. Az én fegyverem az önök szavazata.

Török Gábor politikai elemző közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy kortesbeszédében tévedett Orbán Viktor, mert valójában Nagy Ferenc volt az első falusi miniszterelnöke Magyarországnak. A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt elnökévé úgy küzdötte fel magát, hogy hat elemit végzett, majd saját erejéből képezte magát, miközben szülei földje mellett fuvarozást, napszámot és favágást is vállalt.

Előzőleg Schiffer András ügyvéd, exképviselő is jelezte, hogy Magyarország első falusi miniszterelnökének a monoki Kossuth Lajos, a vattai Szemere Bertalan még mondhatta volna magát – kései utódaik, így az egyetlen szociáldemokrata miniszterelnök, Peidl Gyula Ravazdról, a kisgazda Nagy Ferenc Bisséről már nem.

Nagy Ferenc

A Török Gábor és Schiffer András által egyaránt említett Nagy Ferenc valóban parasztfiúból lett kormányfő. Antifasiszta volt, a kommunisták kényszerítették emigrációba. Az Egyesült Államokban „visszatért az eke szarvához”, de aktív közéleti szerepet vállalt, komoly tekintélyt vívott ki magának Washingtonban is. Nagy Ferencet választották az amerikaiak által megszervezett Közép-kelet-európai Bizottság első emberévé, az amerikai kormány számos esetben kikérte véleményét a Közép-Európában zajló folyamatokról. Az 1956-os forradalom kitörésekor kísérletet tett a hazatérésre, ám Ausztriából visszafordították. Felesége betegsége miatt 1970-ben visszavonult a közélettől, de hét évvel később még közbenjárt a koronaékszerek visszaadása érdekében. A Kádár-rendszer iránti ellenszenve dacára vissza akart térni, de 1979. június 12-én elhunyt.

Magyarország legutóbbi falusi miniszterelnöke a Kossuth Lajos falujában született Németh Miklós volt. Orbán Viktor viszont Székesfehérvárott született, tette hozzá Schiffer András, igaz, Alcsútdobozon nőtt fel.

Orbán állítása esetleg az 1990 utáni miniszterelnökökre vonatkoztatható, de közülük is Boross Péter Nagybajomban született, mely bár város Somogy megyében, ma alig háromezren lakják, ráadásul az MDF-es politikus részben Újvárfalván nevelkedett, ami Alcsútdobozhoz hasonlóan község.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik