A kormányhivatal szerint nincs dolguk a Balaton-parti természetkárosítással

Közvetlenül a zánkai nádas mellett valaki kimarkolt egy 180 négyzetméteres, önkormányzati tulajdonban álló zöldterületet.

Zánkán természetkárosítás miatt tett ismeretlen tettes ellen feljelentést az önkormányzat, miután a napokban valaki kimarkolt egy 180 négyzetméteres, önkormányzati tulajdonban álló zöldterületet.

A terület különlegessége – írta a Hvg.hu  –, hogy a Balaton-parthoz közeli ingatlan és a Balaton medre között fekszik, ami önmagában valóban nem védett, csakhogy közvetlenül határos a Balaton medrében húzódó nádasokkal, amik Natura 2000-es védelmet élveznek. Emellett a felszámolt partszakasz és a mögötte található telek jó része is az Országos Ökológiai Hálózat magterületéhez tartozik. Ezek a vonatkozó törvények értelmében olyan természetes vagy természetközeli élőhelyek, amelyek az adott területre jellemző természetes élővilág fennmaradását és életkörülményeit hosszú távon biztosítani képesek, és több védett vagy közösségi jelentőségű fajnak adnak otthont.

Erről a védett fajoknak otthont adó területről termelt ki az ismeretlen tettes körülbelül 150-200 köbméternyi földet. Ezzel teljesen elpusztította a növény- és állatvilágot, és a Balaton vize most a telekhatárig ér – tudta meg a hvg.hu a település polgármesterétől. Filep Miklós elmondta: a feljelentést természetkárosítás miatt tették, ami a Büntető törvénykönyv értelmében három év börtönnel büntetendő bűncselekmény.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal helyszíni szemlét tartott, ám szerintük nincs miért intézkedniük.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal helyszíni szemléje során kiderült, hogy a beavatkozás nem érintett védett természeti területet és a Balaton tómedrét sem. A kormányhivatalnak hatáskör hiányában intézkedési lehetősége nincs

– közölte a portállal a hivatal.

Az ügyben a rendőrség nyomozást indított, ám arról annak jelenlegi szakaszában nem tájékoztatták bővebben a nyilvánosságot.