Belföld

Matekérettségi 2023: mutatjuk a feladatokat

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Az Eduline cikke szerint a 2023-as matekérettségin a következő feladatokat kellett megoldaniuk a diákoknak középszinten, az első részben:

gráfok, halmazok, százalékszámítás, valószínűségszámítás, függvények, koordinátageometria, mértani sorozat, kétismeretlenes egyenlet, gömb sugara.

A feladatlapon van árcsökkentéses példa, de olyan is akad, ami nem számolós, hanem logikai feladat.

A második feladatlap A részében a következő példák találhatók:

  • függvény (11 pont)
  • geometria: rombusz elemzése (13 pont)
  • százalékszámítás a Föld népességével kapcsolatban.

Az A részt mindenkinek meg kell oldania, míg a B részben szereplő három feladat közül kettőt kell kiválasztani és megoldani. A B részben volt:

  • kördiagram
  • geometria
  • gráf

Az Eduline megjegyzi, hogy a B részben vannak a legkomplexebb feladatok, kell számolni például mediánt, móduszt, átlagot, trapéz belső szögét, forgástest térfogatát, valamint valószínűséget és területet is.

Tudnivalók

A teljes feladatsor megoldására középszinten 180 percet kapnak a diákok, 45 percet az I. feladatrészre, amely 12 rövid feladatból áll, 135 percet pedig a II. feladatlapra.

Az írásbeli vizsgán maximum 100 pontot szerezhetnek, 30 pontot az I. feladatlap, 70 pontot pedig a II. feladatlap megoldásával. Az első feladatlap jellemzően 2-3 pontos részekből áll, míg a II. feladatlap A részében 9-14 pontos, a B részében pedig 17 pontos feladatokat kell megoldani – ismertette az Eduline. Ahhoz, hogy meglegyen a kettes, legalább 25 százalékot, vagyis 25 pontot kell elérni. Ha ez nem sikerül, de legalább 12 százalék megvan, akkor az érettségiző szóbelin javíthat.

A matek érettségin lehet használni függvénytáblázatokat, körzőt, vonalzót, szögmérőt, illetve a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik