Belföld

Eladta szimbolikus épületét az SZFE a reformátusoknak, de tovább használja

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az SZFE új vezetése eladta az egyetem átalakítása elleni tiltakozás szimbólumává vált Vas utcai épületet a Magyarországi Református Egyháznak. Kiderült azonban, hogy az oktatási intézménynek az épületben lévő színháztermekre, sőt akár az ott található kollégiumra is szüksége lenne. Most szívességi használóként bizonyos helyiségeket igénybe vehetnek, arra azonban nincs válasz, hogy miért szabadultak meg Vidnyánszkyék az épülettől, ha kell nekik.

A VIII. kerületi Vas utca 2/c alatti épület és az abban megtalálható Ódry Színpad a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartású egyetemmé való alakításának szimbolikus helyszíne volt. Az erőltetett átszervezés ellen tiltakozó hallgatók ide barikádozták el magukat, a blokádot végül – a Covid-korlátozások miatt – 70 nap után voltak kénytelenek feladni 2020. november 9-én.

Az átalakítással az egyetem és a fenntartására létrehozott, újonnan megalakult Színház- és Filmművészetért Alapítvány (SZFA) több épületet is ingyen megkapott az államtól, így a Vas utcai képzési helyszínen túl például

  • a filmes és médiás hallgatók épületét, a Szentkirályi utca 32/a-t,
  • az Uránia Nemzeti Filmszínházat – de emellett tan- és előadótermeket is – magába foglaló Rákóczi út 21. alatt levő épületet,
  • a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet épületét,
  • valamint az eddig az egyetemhez nem tartozó, régebben a Duna Televízió központjaként működő, frissen felújított épületet a Tigris utcában.

Már az egyetemfoglalás végén, illetve közvetlenül utána felrebbent a pletyka, hogy az egyetem új vezetése nem akar semmit sem kezdeni az addig a színművészeti képzés központjának számító Vas utcai épülettel. Az eladásról is szóltak hírek, majd arról, hogy odaadják ingyen a Magyarországi Református Egyháznak (MRE). A hivatalos indoklás, illetve a lapunknak most eljuttatott válaszlevél szerint az SZFE azért „juttatta vissza” az egyháznak, mert „a kommunizmus időszakában jogtalanul elvették ingatlanát”.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu A Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületét a hallgatók barikádja idején 2020.09.01-én.

A tulajdoni lap szerint tavaly november 4-én került át az épület az egyház tulajdonába adásvétel útján. Az SZFE válasza erre nem tért ki, de a református egyház is megerősítette, hogy nem ingyen kapta meg az épületet, hanem megvásárolta azt. Hogy mennyiért, azt nem közölték.

Átadták, de használják

Azt azonban egyelőre még nem tudni, hogy mire használják majd új szerzeményüket. Ezzel kapcsolatban a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának Kommunikációs Osztálya azt írta, hogy

dolgozunk azon, hogy hosszú távon a Károli Gáspár Református Egyetem céljainak leginkább megfelelő módon hasznosuljon az ingatlan.

Amely egyelőre nem üres, az SZFE ugyanis a mai napig használja. Az nyilvánosan is elérhető az egyetem honlapjáról, hogy tartanak ott vizsgaelőadásokat. Az Ódry Színpadon kívül az épületben van a Padlás nevű stúdiószínpad, ezen kívül kollégiummal és könyvtárral is rendelkezett. Az átadás előtt a könyvtárat átköltöztették a leválasztott szomszédos épületbe, az egyetemi adminisztrációt pedig a XI. kerületi Infoparkba. Egy ideig ukrán menekülteknek biztosítottak a házban szállást.

Erről az épületről beszélt úgy Szarka Gábor, az egyetem kuratóriuma által 2020. szeptember végén kinevezett kancellár, hogy meglepő, hogy a hallgatók a Vas utcában egy olyan létesítményt védtek, ahol „évtizedes pusztulatot” lehetett találni, ilyen körülmények közé ugyanis senkit nem lehetett visszaengedni.

Mohos Márton / 24.hu Szarka Gábor érkezik első munkanapján a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez 2020. október 8-án. A hallgatók nem engedték be, így folytatva a 38 napja tartó sztrájkot.

Ugyanakkor az gyorsan kiderült, hogy a Padlás stúdiószínapadra szüksége van az egyetemnek – mivel az eredetileg az új vezetés által vizsgaelőadásokra szánt Uránia erre nem volt megfelelő –, itt tartják más helyszínek mellett a régi, még a Vidnyánszky-éra előtt felvett osztályok, vagyis a 3-5. évfolyamok vizsgaelőadásait.

Egyházunk térítésmentesen biztosít lehetőséget a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek arra, hogy használja az abban található színháztermet

– írta az MRE.

Úgy tűnik, mintha az egyetem új vezetése nem akarná egy helyszínen látni az általuk és még az előző vezetés által felvett hallgatókat. Mindenesetre a két társaság képzése máshol történik, a régieknek a Rákóczi úti épületben (a Vas utca mellett itt vannak általában még vizsgaelőadásaik), az újaknak a Szentkirályi utcaiban, illetve a korábbi Duna Televízió-székházban Budán.

Forrásaink szerint az SZFE szívesen használatba venné újra az Ódry Színpadot, illetve a kollégiumot is, az egyetem válaszában ezzel kapcsolatban azt írta:

az egyetem a képzési igényei kielégítése érdekében, szívességi használóként jelenleg is igénybe veszi az ingatlan színházi kapacitásait, míg más helyiségeit a felmerülő igények szerint használja az egyházzal kötött megállapodás alapján.

Hogy pontosan mely színpadokról, próbahelyekről, tantermekről van szó, nem részletezték (ahogy a református egyház sem), ahogy azt sem, miért adták át az MRE-nek az épületet, ha szükségük van rá.

Az egyetemnek egyébként egy 58 ágyas kollégiuma van jelenleg a XI. kerületben, a Nagyszeben utcában. Itt „régi” hallgatók nem nagyon vannak, közülük aki kollégiumban lakik, az inkább a Freeszfe kollégiumában, a CEU-n. A Közép-európai Egyetem egyébként belvárosi kampuszán tantermekkel, a CEU Konferenciaközpont és Kollégium pedig kollégiumi szobákkal és próbatermekkel segíti az SZFE-ből a modellváltás miatt kivált Freeszfe Egyesületet.

Épülettörténet

A Vas utca 2/c alatti épületet 1943-ban, a Horthy-korszak alatt adták át, ez lett a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének új székháza, amely az első itthoni cserkészcsapatot is megalapította. Az előadótermet a budapesti protestáns helyőrség és a Klauzál téri Református Egyházközség is templomként használta. Aztán az épületet a háború után államosították, majd 1959-ben átadta a minisztérium az ingatlan kezelését a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek.

Szöllősi Lászlóné / Fortepan Vas utca 2/c, a Keresztyén Ifjúsági Egyesület, Gróf Teleki Pálról elnevezett székháza és annak udvara 1943-ban.

A rendszerváltás után a Magyarországi Református Egyház visszaigényelte az ingatlant, de kérelmét elutasították. A Klauzál téri Református Egyházközség használati joga nem került földhivatali bejegyzésre annak idején.

A Vas utca 2/c visszaszolgáltatására 2015-ben, az egyetem akkori rektora, M. Tóth Géza kezdeményezésére is volt egy próbálkozás, de nem lett belőle végül semmi.

2020-ban az állam az egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításakor ingyen odaadta az újonnan megalakult SZFA-nak a Bajor Gizi Színészmúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet épületét, valamint a Duna Televízió frissen felújított épületét, az egyetemnek pedig a Vas utca 2/c-t, a Szentkirályi utca 32/a-t, a Rákóczi út 21. alatt levő épületet (benne az Uránia Nemzeti Filmszínházat), az Akácfa utca 5. alatti lakást 2020. szeptember 1-jével, a tulajdoni lap szerint 2021 májusában.

A modellváltást pár hónap alatt levezényelték, olyannyira, hogy a 2021. januárra tervezett átállást is előbbre hozták – az épületek átadásával egy időben – szeptemberre. Az átalakítás erőltetésében nagy szerepe volt a Nemzeti Színház igazgatójának, Vidnyánszky Attilának. Ő lett az alapítvány vezetője, a kuratóriumot (és az egyetemet a váltás miatt elhagyó oktatókat) szinte kivétel nélkül kormányközeli, illetve Fidesz-szimpatizáns emberekkel töltötték fel, noha a hallgatók és az oktatók egyik kérése az volt, hogy legalább három tagot az egyetem jelölhessen ki. Mind az oktatók, mind a hallgatók szerint valós egyeztetés nélkül, szakmai érvek nélkül zajlott le a modellváltás az egyetemen.

Már 2021 elején arról lehetett hallani, hogy a Vas utca 2/c-t az egyetem odaadja a református egyháznak, a Magyar Nemzet is írt arról, hogy a két fél között előrehaladott tárgyalások vannak.

2021. február 9-én a református egyház egy cikkben emlékezett meg az ingatlan történetéről, ami úgy végződik: „Az épületnek nem tulajdonosa a Magyarországi Református Egyház, sem annak bármely belső egyházi jogi személye. Az egyháznak nincsen tudomása olyan hivatalos döntésről, mely az ingatlant a jogszabályban meghatározott tulajdonoson (ez a Színház- és Filmművészeti Egyetem – a szerk.) kívül másnak juttatná.”

Végül a tulajdoni lap szerint az egyetem mint tulajdonos saját hatáskörben döntött az épület átadásáról, és tavaly november 4-én a református egyház lett az ingatlan tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik