Belföld

Neonácik és antifasiszták feszültek egymásnak az idei „Becsület Napján”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Több szélsőjobboldali és neonáci csoport igyekezett megemlékezni szombaton délután az 1945-ös kitörési kísérletről, amelynek során egy SS-tábornok a maradék csapataival próbált áttörni az ostromgyűrűn a második világháború végjátékában Budapesten.

Mint arról korábban a 24.hu beszámolt, a rendőrség csütörtökön a budai vár területére bejelentett három gyűlést betiltott, hármat azonban engedélyezett, így számítani lehetett rá, hogy a Becsület Napja fantázianéven is ismert „emléknap” az idén februárban sem mard teljesen eseménytelen. Az előzetes információk szerint a szervezők idén február 11-én, szombat délután egy órára tűzték ki a gyülekező időpontját, de azt ígérték, hogy a helyszínről csak szombat reggel adnak tájékoztatást.

A hvg.hu beszámolója szerint kezdetben csak pár tucatnyian érkeztek a gyülekezőre, később azonban több száz fősre duzzadt a betiltott rendezvény. A helyszínre a lap szerint Németországból is érkeztek néhányan, a frankfurti szövetségi rendőrség pedig megtiltotta két német neonácinak, hogy elutazzanak a budapesti „becsület napi” megemlékezésekre.

A Mérce tudósítása kitér rá, hogy pénteken a Hatvannégy Vármegye sajtóközleményben panaszkodott  egy negyven év körüli férfi csoportos bántalmazására. Eszerint ismeretlenek megtámadták és súlyosan bántalmazták a férfit. Az esetről videó is készült. A rendőrség a lap szerint felfegyverkezve, csoportosan elkövetett garázdaság miatt nyomoz. A videót a Szent Korona Rádió honlapján is  közzétették egy szélsőjobboldali Telegram-csatorna bejegyzését átvéve, állítva, hogy a férfit – „túrázót” – Gazdagréten támadták meg antifasiszta aktivisták, ám a videó hitelességét nem lehetett ellenőrizni.

Galéria
Szajki Bálint / 24.hu

A felvételt közlők szerint a paprikaspray-vel és viperákkal támadók neonácikra vadászó német antifasiszták voltak. Az esettel kapcsolatban a Mérce tudósítója szerint a rendőrség egy nőt előállított a szombati antifasiszta tüntetésről.

Utóbbi rendezvényről azt írták, hogy Walter Baier, az Európai Balpárt elnöke látogatott Magyarországra, aki a nyilas terror 1944-45-ös áldozatainak emléket állító Duna-parti emlékműnél rótta le kegyeletét.

Az antifasiszta aktivistákat, csakúgy, mint később a neonácikat, a rendőrség szigorúan ellenőrizte. Szintén a Mérce ír arról, hogy egy német újságírót állítólag ismeretlen neonácik bántalmaztak a Normafa környékén.

Szajki Bálint / 24.hu

Négy óra után egy-egy antifasiszta és neonáci csoport állítólag a Halászbástyánál feszült egymásnak, a lap szerint a szélsőjobboldaliak megdobálták az ellentüntetőket, sérülésről azonban nem tudni.

A 24.hu kereste a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletét, az intézkedésekről és a fent részletezett incidensekről kértünk tájékoztatást, de telefonon azt közölték, hogy később közleményt adnak ki a szombati eseményekkel összefüggésben.

Frissítünk!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton késő este közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy február 11-én délelőtt 10-től 22 óráig fokozott ellenőrzést rendeltek el a főváros I., II. és XII. kerületének teljes területére.

 

A rendőrök – mint írták – a gyűlések környékén 301 embert igazoltattak, hat férfit közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt, három férfit garázdaság bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő.

 

A rendőrség a közlemény szerint a budai várban a Kapisztrán téren, az Ostrom utcában, és a Halászbástyánál, illetve a Széll Kálmán téren intézkedtek.

 

A cikkünkben említett incidensekre, például a német újságíró állítólagos bántalmazására vonatkozó kérdésünkre nem válaszoltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik