Belföld

Három éven belül elkészül a kínai akkumulátorgyár Debrecenben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Óriási indulatokat váltott ki Debrecenben és környékén a kínai CATL beruházása, amely a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyárát építené meg a város határában, amelyre 320 milliárd forintos állami támogatást kaptak a kormánytól. Az akkumulátorgyár kapacitása a projekt befejezését követően várhatóan eléri a 100 gigawattórát, hogy ez mekkora léptéket jelent, azt tudni kell, hogy jelenleg Magyarország akkumulátorgyártási kapacitása 40 gigawattórát tesz ki.

Az index.hu kérdésére elárulták, hogy az első létesítmények várhatóan három éven belül elkészülnek. Azt is állítják, talaj- és talajvízszennyezés nem várható.

„A számított levegőterhelése a túlbecslések ellenére, a telephelyen belül is az egészségügyi határérték alatt fog maradni. A projekt nem jelent környezeti és egészségügyi kockázatot” – írták.

A vállalat azt is közölte, hogy telephelyeiken világszerte a „jó szomszéd” filozófiáját követik a gyárakat körülvevő közösségekkel. Mint fogalmaznak, mindig a helyi lakosok jólétét tekintik elsődleges szempontnak: „számunkra Debrecenben a lakosság vízellátásának biztonsága az első helyen áll. Az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti a helyi ivóvízellátást. A lehető legkörnyezetbarátabb technológia alkalmazása miatt az üzem átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztást fog eredményezni, és számításaik szerint Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest ez nem jelentős mennyiség” – állították. Ezt az állítást megkérdőjelezi egy olyan tanulmány, amelyet gyorsan lekaptak a kormányhivatal oldaláról.

Hogy a cég állításai mennyire nyugtatják meg a helyieket, az kérdéses, mindenesetre nézzék meg Debrecenben forgatott videónkat, hogy mit gondolnak az ott élők a beruházásról.

Kapcsolódó
„Itt senki nem áldebreceni” – mi folyik Debrecenben?
Csütörtökön helyi aktivisták petíciót adtak át a debreceni Városházának címezve, este pedig az LMP szervezésében tüntettek az akkumulátorgyár építése ellen. Videós helyzetjelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik