Belföld

Novák Katalin kinevezte a kirúgott magyar uniós nagykövet utódját

Novák Katalin / Facebook
Novák Katalin / Facebook
Megjelent a Magyar Közlönyben a köztársasági elnök határozata. Varga Judit jelöltje lett a befutó. Orbán Viktor felmentett egy helyettes államtitkárt.

Novák Katalin államfő rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott Molnár Katalinnak. A Magyar Közlönyben megjelent határozat állomáshelyet nem jelöl meg, de a döntés Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatára, és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény 13. § (1) bekezdése és 42. § (2) bekezdése alapján született.

Megnéztük, a hivatkozott paragrafus azért fontos, mert Magyarország brüsszeli Állandó Képviselete esetében nem a külpolitikáért felelős miniszter, hanem az uniós ügyek koordinációjáért felelős miniszter tesz javaslatot a köztársasági elnöknek a rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozására.

Molnár Katalin lesz tehát a minap menesztett Baranyai Gábor utódja. Mint korábban megírtuk, a diplomata másfél órát kapott arra, hogy összecsomagoljon, de jelezte, kirúgását méltánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartja, azt meg fogja támadni a rendelkezésére álló minden jogi eszközzel. A Népszava brüsszeli tudósítója korábban azt írta, Molnár Katalin már dolgozott a magyar Állandó Képviselet jogi szolgálatánál, férje a magyar uniós biztos, Várhelyi Olivér kabinetjében dolgozik.

Korábban az Országgyűlés Külügyi Bizottságának szocialista tagja, Gurmai Zita írásbeli kérdést intézett Varga Judithoz, nyugtalanítónak tartotta a személyi változásokat az Európai Unió mellett működő Állandó Képviseleten, ahol kiemelkedően fontos a magas szakmai színvonalú munka. Emlékeztetett rá, hogy már Baranyai Gábor előtt távozott a képviselet éléről Stelbaczky Tibor. Szerinte a személycserék miatt az Állandó Képviseleten és a szélesebb közvéleményben is érzékelhető a nyugtalanság, az aggodalom. Arra várt választ, miért távozott Stelbaczky Tibor, milyen indokkal és jogalappal kívánják felmenteni Baranyai Gábort.

Répássy Róbert államtitkár, éppen Molnár Katalin kinevezése napján, azt válaszolta, hogy Stelbaczky Tibor megbízatása saját kérésére, közös megegyezéssel, érdemei elismerése mellett szűnt meg. 2022 nyarán született döntés a brüsszeli Európai Unió melletti Állandó Képviseletet illető személyi változásról. Ezt a döntést akkor minden fél elfogadta. A döntés szigorúan szakmai alapon történt, amit a továbbiakban a tárca nem kíván kommentálni.

 

Frissítünk!

Orbán Viktor felmentett

Szintén a Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök határozata arról, hogy a kormányzati igazgatásról szóló törvény 228. § (2) bekezdés b) pontja alapján, Lázár János miniszter javaslatára, Horváth Jánost, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárát – november 3-ai hatállyal – felmentette e tisztségéből. Horváth János a településrendezésért és építéshatósági ügyekért volt felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik