Belföld

Közlöny: Újabb adót lehet dollárban, euróban fizetni januártól

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
A kormány most terjesztette ki az iparűzési adóra is a devizás fizetés lehetőségét.

Varga Mihály pénzügyminiszter július végén adókönnyítésként jelentette be, hogy a cégek euróban és dollárban is befizethetik társasági adójukat és iparűzési adójukat, de erről eddig csak a társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló rendelet jelent meg. Most a friss Magyar Közlönyben jelent meg, hogy amerikai dollárban vagy euróban is fizethető a helyi iparűzési adó is. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet szerint az adózó

2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg és helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét a Magyar Államkincstár által a helyi iparűzési adót bevezetett illetékes önkormányzat, illetve – a különleges gazdasági övezetbe tartozó adózó esetén – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére e célból euró vagy amerikai dollár devizanemben történő adófizetésre nyitott számlára történő átutalással is teljesítheti.

Az befizetett összeget a Magyar Nemzeti Bank aktuális árfolyamán váltják át, utalják át forintban haladéktalanul az illetékes önkormányzat, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyi iparűzési adóbeszedési számlájára. Az adó megfizetésének napjának az számít, amikor az átutalt összeget a helyi iparűzési adó befizetésére szolgáló beszedési számlán jóváírják.

Nem lehet euróban vagy amerikai dollárban fizetni, ha a befizetést az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény 12. § (1) vagy (2) bekezdésében megjelölt számlákra kell megfizetni. A rendelet külön rögzíti, hogy a Magyar Államkincstár és a Magyar Nemzeti Bank a helyi iparűzési adóelőleg, helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségének euró vagy amerikai dollár devizanemben történő fizetésekor tudomására jutott adótitkot az 1. §-ban meghatározott cél érdekében az adótitok tudomására jutása évének utolsó napjától számított 5 évig kezeli.

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatósági elnöke a Szabad Európának előzőleg azt mondta, Magyarország devizahelyzete kritikus, az elmúlt hónapokban a magyar devizatartalék szintje a háromhavi import alá esett vissza.

Ez az abszolút vörös zászló, az IMF behívásának klasszikus előszobája.

Kapcsolódó
Jaksity György: Ez már az IMF-behívás előszobája
A Concorde Értékpapír Zrt. igazgatósági elnöke szerint van nagyobb gond annál, hogy érkeznek-e az uniós pénzek. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik