Belföld

IDEA: A Fidesz támogatottsága csökkent, a Jobbiké bezuhant

Marjai János/ 24.hu
Marjai János/ 24.hu
A kampány alatt megszerzett szavazók eltűntek a kormánypárt mögül.

Az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint folytatódik a Fidesz támogatottságának fokozatos csökkenése. Májushoz képest, amikor a párt a valaha mért legmagasabb szinten (43%) állt a teljes népesség körében 11 százalékponttal csökkent a támogatottsága. Az intézet szeptember elején készített reprezentatív felmérése az első, megemelt rezsiszámlák megérkezésekor készült.

A Fidesz a teljes népességen belül mért támogatottsága augusztus óta három százalékponttal (35%-ról 32%-ra) csökkent, visszaállt a 2021. nyár eleji szintre. Lényegében minden olyan szavazó, aki a hosszú kampány alatt – 2021 szeptember és 2022 március között – csatlakozott a Fideszhez, mostanra elpárolgott.

A biztos szavazóknál ugyanakkor továbbra is minden második szavazó fideszes, párt támogatóinál augusztus óta csak 1 százalékpontos csökkenés (51%-ról 50%-ra) regisztrálható, ami megegyezik a 2022 márciusában mérttel, vagyis a kormánypárttól törzsszavazói nem fordultak el a megszorítások miatt.

Befagytak az ellenzéki erőviszonyok

Az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíció a legtámogatottab. A teljes népesség 11%-a, a biztos szavazók 17%-a szavazna a pártra egy most vasárnapi választáson. Második a Mi Hazánk (8% és 9%), harmadik a Momentum (4% és 6%). A Jobbik a teljes népességen belül csak 2 százalékon áll, az intézet külön kiemeli, hogy ez a valaha általa mért legalacsonyabb érték a pártnál, amely Jakab Péter kiválásával párhuzamosan az eljelentéktelenedés határára jutott.

Mint írták, a rezsiemelés, a kata megszűntetése és további közpolitikai intézkedések jelentősen megmozgatták a Fidesz szavazótáborát. Azon szavazók túlnyomó többsége, akik a szokatlanul hosszú választási kampány időszaka alatt, 2021 kora ősze óta 2022 májusig a Fideszhez kapcsolódtak, szinte teljesen eltűntek, és ma már az ismeretlen preferenciájúak jelentős, egyharmados táborát szélesítik.

A kormánypárthoz erősen kötődő szavazók miatt a jelenlegi helyzet politikai kockázata kisebb annál, mint ahogy azt a csökkenő tendenciák mutatják, a peremszavazókban rejlő tartalékok fogytak el, Az már komoly problémát okozhat, ha a Fidesz tovább esik, az már komolyabb problémát okozhat a párt számára.

Néhány napja a Nézőpont Intézet azt mérte, hogy július óta hét százalékponttal, 47 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága, ami a választások után – a győzteshez húzás miatt – még erősödött. Nyár végére fordulat állt be. Augusztus utolsó napjaiban a kormánypárt mögött a választók 47 százalék állt, közül 2 százalék  peremszavazónak tekinthető, azaz könnyen leszakítható.

Módszertan

A kutatás adatait 2022. augusztus 31 – szeptember 9. között vették fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat eredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozásnál a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. 1800 fős mintánál a hibahatár az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik