Belföld

A Telex sajtópert nyert a Demokratikus Koalíció ellen Iványi-ügyben

VARGA JENNIFER / 24.HU
VARGA JENNIFER / 24.HU
Az ítélet jogerős.

A Demokratikus Koalíció (DK) beperelte a Telexet, de a bíróság másodfokon is a lapnak adott igazat. A párt azt a februári cikket kifogásolta, amely bemutatta a folyamatot, amely végén a Jobbik elérte, hogy az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje Róna Péter legyen. 

A DK egyebek mellett sérelmezte, hogy azt írták, a DK pártpolitikai okokból hátrált ki a korábban általa is támogatott Iványi Gábor mögül, hajolt meg a Jobbik akarata előtt. A bírósági szerint azonban  információi alapján a portál okszerűen következtethetett  erre, mert amikor a Jobbik nemet mondott a lelkészre, a DK – a mielőbbi konszenzus érdekében – nem akadályozta meg Róna Péter jelölését.

A bíróság szerint ez a passzivitás az Iványi Gábor mögüli „kihátrálásként” értékelhető, a cikk pedig a közügyek szabad megvitatásához járult hozzá, ezért tartalma magas szintű oltalmat élvez. A sajtó ugyanis olyan fórumot kínál a szólás szabadságához és a közügyek szabad vitathatóságához, ami kulcsfontosságú abban, hogy a közvélemény számára ellenőrizhetővé válhassanak a közhatalmat gyakorlók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik