Belföld

A Mi Hazánk Mozgalom sajtófőnöke ellen is eljárás indult a Budaházy kiengedését követelő tüntetés miatt

MTI/Mohai Balázs
MTI/Mohai Balázs

Kisberk Szabolccsal, a Mi Hazánk Mozgalom kommunikációs igazgatójával szemben is eljárást indított a rendőrség a hétfő reggeli, Budaházy György szabadon engedését követelő Erzsébet hídi tüntetés miatt. Kisberk a 24.hu-nak megerősítette, egyike annak a nyolc személynek, akivel szemben intézkedett a rendőrség az Erzsébet híd jogtalan lezárása miatt.

Kisberk kérdésünkre elmondta, hogy magánemberként vett részt a demonstráción, a Mi Hazánk Mozgalom nem vett részt a szervezésében. Mint mondta, azért ment el, mert húsz évvel ezelőtt is ott volt az Erzsébet hídon, amikor Budaházy György társaival lezárta azt, a 2002-es országgyűlési választás szavazatainak újraszámolását követelve.

Mint megírtuk, egy néhány fős csoport reggel 8 óra körül keresztbe állt személyautókkal, és transzparensekkel lezárta az Erzsébet hidat. A BRFK azt közölte, hogy kilenc embert igazoltattak, közlekedési szabálysértés miatt egyikükkel szemben helyszíni bírságot alkalmaztak, nyolc fővel szemben pedig eljárás is indult. (Kisberk az alábbi felvételen 01:10-től látható.)

A jogellenes gyűlés szervezőjével, vezetőjével szemben a gyülekezési joggal visszaélés miatt külön szabálysértési eljárást is kezdeményeztek. A helyszínről a rendőrök négy gépkocsit szállíttattak el, a forgalom 9 órára mindkét irányban megindult a hídon. A BRFK vizsgálja a közérdekű üzem működésének megzavarása bűncselekmény gyanúját is.

A demonstrációt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte „Szabadságot Budaházynak!” címmel. Budaházyt tizenhét év fegyházra ítélték márciusban terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik