Belföld

Orbánék 600 ezer menekültre számítanak 

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
A kormányfő oldalán megosztott videó szerint ennyi ukrajnai menekülttel számol a honvédség. A miniszter több tízezer menekültről beszélt.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, még Ukrajna megtámadása előtt, meglátogatta a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központját. Az rtl.hu szúrta ki, hogy az erről a kormányfő oldalára feltöltött videón látszik egy térkép a Keleti Pajzs 2022 nevű katonai tervről. A térkép jobb felső sarkában lévő kísérő szöveg szerint 600 ezer menekülttel számolnak a Kárpátokon túlról.

Orbán Viktor a videóban egyébként arról beszélt, hogy a hadseregnek a rendőrséggel fel kell készülnie a menekülthullámra.

Annak nagyságáról Benkő Tibor az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, akár több tízezer menekült befogadására is  készen kell állni. A honvédelmi miniszter szerint ezt megtervezték és leszervezték a Belügyminisztériummal. Megtervezték, hogy hol lehet befogadóállomás.

A honvédség nem számol azzal, hogy magyar katonáknak át kellene lépniük az államhatárt, Benkő Tibor szerint arra viszont készülni kell, hogy átsodródhatnak a határon fegyveres alakulatok, ahogy a délszláv válság idején, amit nem lehet megengedni. Ezért növelik a térség katonai biztonságát, a honvédség parancsnoka folyamatos kapcsolatban van az ukrán vezérkari főnökkel, ő pedig az ukrán védelmi minisztériummal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik