Belföld

Tiltakozó akcióba kezdett a Greenpeace a Fertő tónál

Járdány Bence / Greenpeace
Járdány Bence / Greenpeace

Demonstrációba kezdtek szerda hajnalban a Greenpeace aktivistái a Fertő tavi gigaberuházás felé vezető úton. A tiltakozáson használt molinókon az a szöveg olvasható:

Elég a természetpusztításból.

A szervezet a békés demonstrációjához megnyerte Udvaros Dorottya színművésznőt is, aki a Greenpeace nagyköveteként csatlakozott az akcióhoz.

Bámulattal tölt el az élet, ami évmilliók alatt kialakult ezen a Földön. Az emberiség kreativitása és fantáziája lenyűgöző módon teljesedett ki az elmúlt évszázadokban. Megmutattuk az erőnket, és most mutassuk meg azt is, hogy milyen alázatosak tudunk lenni, hogy mennyi tisztelet van bennünk a földi élet iránt. Önmagunkért is

– nyilatkozta a helyszínen Udvaros Dorottya.

A Fertő tavi beruházás körülményeiről mi is többször beszámoltunk. A múlt hónap végén írtuk meg például, hogy egy másik híresség, Pumped Gabó is tiltakozásba kezdett, ő meztelenül szállt bele a közfelháborodást kiváltó, a kormányzat által támogatott beruházásba.

A Fertő tó vidéke nemcsak nemzeti park és Natura 2000 terület, hanem a vízi madarak és a vizes élőhelyek védelmére létrehozott úgynevezett Ramsari Egyezmény is felvette a különlegesen értékes vizes élőhelyek listájára, valamint UNESCO Világörökség terület is – figyelmeztet a Greenpeace közleménye.

A jelek szerint erre a területre most egy 53 hektáros gigaberuházás keretében 100 szobás, 4 csillagos szálloda kerülne, emellett még 26 luxusapartmanház közvetlenül a víz partjára. Mindez kiegészülne továbbá egy 880 gépjárművet befogadni képes parkolóval, egy többszintes látogatóközponttal, fedett sportkomplexummal, teniszpályával és műfüves futballpályával, valamint egy 850 vitorlás és 450 evezős csónak befogadását biztosító kikötővel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik