Belföld

Óriási fordulat L. L. Junior kisfiának a halála ügyében: Nem az anya, hanem a barátnője ellen emeltek vádat

Mihádák Zoltán / MTI
Mihádák Zoltán / MTI

Óriási fordulat történt L. L. Junior kisfiának a két és fél évvel ezelőtti halálos balesetének az ügyében. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a kisfiú édesanyja, Hopp Csilla ellen emelhetnek vádat gondatlan emberölés miatt, de a legapróbb részletre kiterjedő vizsgálatok alapján a illetékes ügyészség arra jutott, hogy nem az anya hanem annak barátnője figyelmetlensége miatt történt a Füredi úti tragédia. Gondatlan emberöléssel vádolják az édesanya barátnőjét.

Az énekes hároméves kisfia még 2019 augusztus 31-én hunyt el, amikor Budapest XIV. kerületében, a Vezér utca és a Füredi utca kereszteződésénél egy autó elütötte. A kisfiú az édesanyjával és annak barátaival sétált, amikor a tilos jelzés ellenére átszaladt a zebrán. Az autó ekkor ütötte el. A gyermek olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. ​

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint az édesanya barátnője mulasztott, ezért vele szemben vádat emelt, az édesanyával szemben pedig megszüntette az eljárást.

Azt írták, hogy a hároméves kisfiú és édesanyja egy nagyobb társaság tagjaként, egy zuglói gyerekrendezvényre tartott. A társaságban volt még a kisgyermek idősebbik testvére, valamint az édesanya barátnője – az ügy vádlottja -, és az ő rokonai is. A kisfiú nem az édesanyja, hanem az édesanya barátnőjének a szoros felügyelete mellett közlekedett.

A társaság a Vezér utca és a Füredi utca kereszteződésénél át akart kelni a zebrán a gyalogosforgalmat irányító lámpa azonban pirosra váltott, ezért a társaság egy része – köztük a kisgyermek – az úttest szélétől mintegy 0,7 méter távolságra megállt.

A kisfiú melletti jobb oldalon állt Csilla barátnője, az ő jobbján pedig az anyuka. A társaság másik része, köztük a gyermek idősebb testvére, még a piros jelzés előtt átért az úttest túloldalára, ahol megálltak, és várták, hogy a többiek is átkeljenek.

A hároméves kisfiú az idősebb testvérét követve, lelépett a zebrára, azonban a mellette álló nő ekkor visszahúzta, visszatartotta és rászólt, hogy nem szabad tovább menni, mert piros a lámpa. Ezt követően Csilla barátnője – mivel kizárólag ő tartózkodott közvetlenül a gyermek mellett, aki így az ő felügyelete alatt állt – megfogta a kisfiú kezét. 

A gyermek ennek ellenére, pár másodperc múlva, ismét kiszaladt az úttestre. Az úttestre kifutó gyermeket – mintegy 1,1-1,4 másodpercen belül – egy szabályosan, 42-43 km/h sebességgel közlekedő autós elütötte. A gyermek féktávolságon belül lépett az úttestre, ezért az autó sofőrje még intenzív fékezéssel sem tudta volna elkerülni a balesetet.  A gyermek a helyszínen életét vesztette.

A tragédiára a vád szerint az anyuka barátnőjének a mulasztása miatt került sor, mert nem járt el kellő gondossággal, így a felügyelete alatt álló kisgyermek kezét nem megfelelő módon, és erővel fogta, illetve más módon sem akadályozta meg, hogy a kisfiú újra az úttestre lépjen. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség ezért  gondatlanságól elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat ellene, és felfüggesztett fogházat kért rá.

A kerületi ügyészség álláspontja szerint, az édesanyát mulasztásban megnyilvánuló büntetőjogi felelősség nem terheli, mivel valamennyi körülményt figyelembe véve, alappal bízhatott abban, hogy gyermeke a barátnője szoros és közvetlen felügyelete mellett kellő biztonságban van. A kerületi ügyészség ezért az édesanyával szemben a gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt indult eljárást megszüntette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik