Belföld koronavírus

Az ellenzéki kerületek teljesen, a fideszesek részben zárkóznak el az óvodai dolgozók kötelező oltásától

Sóki Tamás / MTI
Sóki Tamás / MTI
A XVI. kerület kormánypárti vezetése december 20-ig adott haladékot az első oltás felvételére az óvodai és bölcsődei dolgozóknak. A legtöbb kerület azonban nem tervez ilyen intézkedést, sokan az érintett dolgozók magas átoltottságára hivatkoznak. Konkrét adatokat az újbudai önkormányzattól és a II. kerülettől kaptunk, előbbinél 94,2 százalék, utóbbinál pedig 80 százalékot meghaladó az átoltottság. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint 80 százalék körül lehet a bölcsődei és óvodai dolgozók átoltottsága.

A magas átoltottságra, az egységes kormányzati intézkedés és a megfelelő adatok hiányára, valamint a stabil működésre hivatkozva nem vezeti be a budapesti önkormányzatok döntő többsége az óvodákban és bölcsődékben a kötelező oltást – derül ki a kerületek válaszaiból. Két fideszes önkormányzat előírta az oltást, az ellenzéki kerületek azonban teljesen elzárkóznak ettől.

Két fideszes kerület igent, három nemet mondott a kötelező oltásra

A XVI. kerületi és a XII. kerületi kormánypárti vezetés kötelezővé tette az oltást az óvodai és bölcsődei dolgozóknak. Az előbbi december 20-ig adott haladékot az első oltás felvételére azoknak, akik még nem oltatták be magukat.

A fideszes csepeli önkormányzat viszont nem tervezi bevezetni a kötelező oltást a hivatalban és az önkormányzat különböző cégeiben, intézményeiben. Ezt a magas, 88 százalékos átoltottsággal indokolják. Kőbánya kormánypárti vezetése is hasonlóan gondolkozik. Azt írják, hogy informális felmérésük eredménye szerint a szervezetek többségében az alkalmazottak általában 90 százalék fölötti oltottsággal rendelkeznek. Belváros-Lipótváros önkormányzata is arra jutott, hogy nem teszi kötelezővé az oltást. Az V. kerületi fideszes vezetés is azzal érvel, hogy az önkormányzati intézményekben dolgozók 90 százalékban átoltottak, ami országos összehasonlításban is átlag feletti.

Az ellenzéki polgármesterek nagy része szintén a magas átoltottsággal indokolta a kötelező oltás mellőzését a bölcsődékben, óvodákban. A XIII. kerület, a IX. kerület és Józsefváros is 90 százalékos vagy a feletti átoltottságról írt. Azt azért fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok nem a bölcsődei és óvodai dolgozókra vonatkoznak, hanem az összes önkormányzati alkalmazottra.

Az újbudai önkormányzattól és a II. kerülettől viszont konkrétabb adatokat kaptunk. A XI. kerületben a bölcsődei és óvodai dolgozók 94,2 százaléka már megkapta a vakcinát, az utóbbinál pedig 80 százalékot meghaladó az átoltottság. Kispesten viszont nem készült felmérés az átoltottságtól, és nem is tervezik kötelezővé tenni az oltást.

Terézvárostól és Erzsébetvárostól nem kaptunk adatokat, ám az ellenzéki vezetésű önkormányzatok arról írtak, hogy náluk is magas az átoltottság. A VI. kerületben „puha eszközökkel” próbálnak rávenni mindenkit az oltakozásra, a VII. kerületben pedig rendszeresen tesztelik a dolgozókat.

Óbuda vezetése szerint egységes kormányzati intézkedésre lenne szükség, Újpesten pedig arra jutottak a kerületi vezetők, hogy nem kötelezhetik kollégáikat olyan járványügyi döntés meghozatalára, amihez sem szaktudásuk, sem adataik nincsenek.

Végképp nem kötelezhetik őket olyan döntés meghozatalára, amely a kormány feladata volna

– írták válaszukban. Egyelőre a XVIII. kerületben sem tervezik a kötelező oltások bevezetését, mivel a dolgozók átoltottsági aránya magas, és több intézményük stabil működése veszélybe kerülhetne.

80 százalék körüli az átoltottság az óvodákban

Verba Magdolna, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) óvodapedagógiai tagozatának elnöke szerint az óvodákban körülbelül 80 százalékos lehet az átoltottság. A 24.hu-nak elmondta, hogy az államilag fenntartott intézményekben kötelező az oltás felvétele a dolgozóknak, de a magán, önkormányzati és egyházi óvodákban a fenntartó és a munkáltató dönt erről. Tapasztalataik szerint teljesen változó, hogy kötelezővé teszik-e az oltást vagy sem, több egyházi óvodában például nem kell beoltatni magukat a dolgozóknak.

Verba Magdolna úgy látja, hogy csak a legvégső esetben fogja a munkáltató fizetés nélküli szabadságra küldeni a nem beoltottakat. A PSZ óvodapedagógiai tagozatának elnöke elmondta, hogy már most is komoly gondokat okoz az óvodákban a munkaerőhiány, és nagyon sok helyen csak egy óvópedagógus jut egy csoportra, miközben kettőre lenne szükség.

„Március 5-én kértük a kormányt, hogy vegyék előre az oltási sorrendben a bölcsődei dolgozókat, így húsvétra már a munkavállalók 75-80 százaléka megkapta az első dózist” – ezt már Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke mondta a 24.hu-nak. Az átoltottság becslése szerint most körülbelül 80 százalékos. Ő is úgy tudja, hogy csak két fővárosi önkormányzat írta elő a bölcsődei és óvodai dolgozóknak az oltás felvételét.

Nemcsak Budapesten, hanem általánosságban is elmondható, hogy az önkormányzatok többsége nem vezette be intézményeiben a kötelező oltást, a megyei jogú városok közül például eddig csak Győrben írták elő az oltás felvételét – nyilatkozta Szűcs Viktória. Budapesten működik egy állami fenntartású bölcsőde is, az Emmike, itt természetesen – állami fenntartású szolgáltatóként – kötelező az oltás. Az egyházi fenntartású intézmények dolgozóitól viszont nem érkezett eddig jelezés a szakszervezetnek, hogy elengedhetetlen lenne a munkavégzéshez az oltás.

A pedagógusok kötelező oltásáról az alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
„Remélem, most összeomlik az egész rendszer, és rájönnek végre, milyen nagy a baj" – súlyos gondokat okozhat a kötelező tanároltás
December 15-éig minden pedagógusnak be kell oltatnia magát, különben fizetés nélküli szabadságra küldhetik. Az oltatlan tanárok kiesése sok helyen óriási gondot okozna, néhol az órák szakszerű ellátása is veszélybe kerülhet. Az Emmi ugyanakkor nem számít működési zavarra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik