Belföld koronavírus

Kásler: A járvány alatt 6-7 ezerrel nőttek a kórházi várólisták

A miniszter szerint hét hónap alatt lehet ledolgozni, mármint a többletet, nem a teljes listát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint 6-7 ezerrel nőtt a 24 ezres kórházi lista a koronavírus-járvány alatt – mondta el az ATV beszámolója alapján Kásler Miklós az éves parlamenti meghallgatásán.

A tárcavezető elmondása szerint az összes érintett szakmai kollégiumot megkérdezte a várólistákról: az ortopédiai tagozat úgy tájékoztatta, hogy megfelelő körülmények között hét hónap alatt le lehet dolgozni ezt a különbséget, beleértve a csípőműtéteket és a térdprotéziseket, a szemészeti várólistán pedig fél év alatt ledolgozni a többletet, „megfelelő financiális körülmények között”. Más esetekben néhány hét a többlet ledolgozása.

Ehhez a kormány most 12 milliárd forintot ad, mégpedig úgy, hogy „ennek a 120 százalékos teljesítmény-volumen korlát (tvk) nélküli támogatásnak a 80 százalékát a műtéteket végző orvosok, nővérek és egyéb ott dolgozó szakemberek kapják”, a maradékot a kórházaknak önköltségből kell állniuk.

Kapcsolódó
„A magyar egészségügy most rosszabb, mint amilyen a járvány előtt volt”
Tömeges felmondásra nem, de jelentős orvos- és ápolóhiányra kell készülni a negyedik hullámban – mondta a 24.hu-nak Álmos Péter. A MOK alelnöke szerint nem a hálapénz kivezetése, hanem az erőforráshiány miatt van kevesebb műtét. Interjú.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik