Belföld

Ősöreg fát fűrészeltek ki tőből Tihanynál

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A beruházást végző NIF szerint 1,3 méterrel szélesebb lesz az új bicikliút, ezért kellett a fának pusztulnia.

Megdöbbentő látvány fogadta szűk egy hete a 71-es főúton közlekedőket, főleg azokat, akik ismerték a Tihany centrumába vezető út kereszteződését. Sokak gyanúja szerint a Balatoni Bringakörút felújítása miatt kivágtak egy állítólag 250 éves fát.

A különleges növény tőből ágazott háromfelé, hatalmas árnyat adott az itt elguruló bicikliseknek. A Telex arról ír, a fát tavaly az év fájának is jelölték és a környék szimbóluma volt. Hogy a 2-3 méter törzsvastagságú, 13 méter magas fának miért kellett pusztulnia, arra a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF) válaszolt a lapnak. Azt írják,

a települések összekötésére a főúttal párhuzamos, már meglévő nyomvonal szélesítésén kívül más nyomvonaljavaslat nem jött számításba, mivel abban az esetben vélhetően többször ennyi fa kivágásával járt volna a kivitelezés.

A fő ok, hogy a 2 méter széles bringautat 3,3 méteresre szélesítik, ez lehetett az oka a kivágásnak. A fakivágást az önkormányzattal is egyeztették, engedély birtokában vágták ki a fenti fát is. Helyette 18 új fát ültetnek majd, bár azok lombkorona-átmérője így is a töredéke lesz e fának.

Megkerestük az útvonal kijelölésében fontos szerepet vállaló Magyar Kerékpárosklubot is kérdéseinkkel, mivel úgy tudjuk, hogy mindig a fakivágásoktól mentes útvonalakat preferálták a tervezés-kivitelezés során. Amint válaszolnak, frissítjük cikkeinket.

Frissítés: Úgy tudjuk, nem csak ezt az egy fát, hanem nyolc darabot vágtak ki összesen a környéken a bringaút miatt.

Frissítés 2.: A Kerékpárosklub egy Facebook-poszttal válaszolt, és ez alapján őket is hidegzuhanyként érte a fairtás: “Mi is ledöbbentünk azon a pusztításon, amit az egyik ismerősünk a tegnapi nap során készített fényképein láttunk.” Több kérdésük is felmerült a történtekkel kapcsolatban, többek közt az, hogy nem lehetett-e volna a szélesítést máshogy megoldani, illetve kell-e mindig ragaszkodni a minimum 3 méteres szélességhez. Amúgy az egyik képen látható, hogy már égő mécseseket is elhelyeztek valakik az egyik facsonkon.

Addig is álljon itt a Bringakörút egy másik szakaszát érintő haddelhadd:

Kapcsolódó
Nehezen lesz bringaút, mert egymásra mutogat két balatoni falu
Két szomszédos település nem tud megegyezni a balatoni bringaút nyomvonaláról. Bejártuk a kérdéses szakaszokat és beszéltünk azokkal, akiknek közük van a patthelyzethez.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik