Belföld

IDEA Intézet: A teljes népességnél az ellenzék, a biztos szavazóknál a Fidesz–KDNP vezet

Momentum Mozgalom / Facebook
Momentum Mozgalom / Facebook
Csökkent a bizonytalanok, nőtt a véleményüket eltitkolók aránya.

Az IDEA Intézet friss közvélemény-kutatása szerint a kampány mozgósította a szavazókat, bár hibahatáron belül, de mindkét politikai tömb támogatottsága emelkedett. A két nagy tábor között rendkívül kiélezett a verseny. A teljes népességen belül az ellenzéki pártok közös listája, a biztos választóknál a Fidesz–KDNP vezet.

A hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az ellenzék 39 százalékon áll, a kormánypártok pedig 38 százalékon. Az előző hónaphoz képest a két tábor támogatottsága 1–1 százalékponttal nőtt, miközben éppen két százalékponttal 10 százalékra csökkent a bizonytalanok aránya. Érdekes jelenség, hogy ezzel párhuzamosan kissé nő a véleményüket eltitkolók aránya.

A biztos szavazóknál a immár harmadik egymást követő felvételnél vezet a Fidesz–KDNP, amelynek támogatottsága ugyanúgy 1 százalékponttal nőtt, mint az ellenzéki listáé. A kormánypártok már csak 1 százalékpontra vannak az 50 százalékos támogatottságtól. A parlamenten kívüli kisebb pártok együttes támogatottsága 2 százalékponttal 6 százalékra csökkent.

Az egyes pártok támogatottságában alig történt elmozdulás, de a Momentum Mozgalom támogatottsága a teljes népességen belül 1, a biztos szavazóknál 2 százalékponttal csökkent. Bár mindkét érték hibahatáron belüli, az év egészében a Momentum támogatottsága most a legalacsonyabb.

Az ellenzéki pártok közül a DK, a Jobbik támogatottsága változatlan (11 és 9%), míg az MSZP újra elérte a parlamenti bejutási küszönöt (5%). A teljes népességen belül a Párbeszéd támogatottsága nem, az LMP-é 1 százalékponttal nőtt (2%, illetve 2%).

A teljes népességen belül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom is 3-3 százalékot kapna egy most vasárnapi parlamenti választáson, a két párt támogatottsága nem változott.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, melyik pártra szavaz, semmiképp sem menne el) aránya 26 százalék, ami 2 százalékpontos csökkenést jelent. Az ismeretlen preferenciájúak aránya idén most volt a legalacsonyabb.

A biztos szavazóknák szintén a DK vezet a Jobbik előtt úgy, hogy egyikük támogatottsága sem változott. Szintén változatlan a Momentumon kívüli összes parlamenten belüli és kívüli párt támogatottsága.

Az IDEA Intézet szerint a politikai szezon beindulása, az ellenzéki  előválasztás és az azzal párhuzamos kormányzati mozgósítás elérte a választókat, az ismeretlen preferenciájúak aránya így fokozatosan csökken. Pont annyival, amennyivel a két tábor támogatottsága nő.  A legaktívabb szavazóknál a kormánypártok állnak jobban, a teljes népességet tekintve az ellenzék tartósan vezet.

Módszertan

Az IDEA Intézet az adatokat szeptember első hetében vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A felmérés reprezentatív a felnőtt népességre nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik