Belföld koronavírus

Van olyan műtét, amelynél a háromszorosára nőtt a várakozási idő

Május 13-tól újra el lehet végezni az elektív beavatkozásokat a kórházakban és újraindultak a rehabilitációs eljárások is, vagyis azokat a műtéteket, amelyeket a járvány miatt el kellett halasztani. A Pénzcentrum keddi összeállítása alapján azonban most, a koronavírus-járvány harmadik hulláma után látszik csak igazán, hogy mekkora torlódás alakult ki a várólistákon.

Mint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján írják, egy térdprotézis műtétre jelenleg 568 napot kell várni, ez januárban 471 nap volt, tavaly június elején pedig 389 nap. Csípőprotézisre 475 napot kell várni, ez bő egy évvel ezelőtt 324 nap volt.

A laparoszkópiás epekő műtét esetében gyakorlatilag a háromszorosára nőtt a várakozási idő: egy éve az átlagos tervezett várakozási idő 127 nap volt, mostanra azonban már 351 napra emelkedett.

A gazdasági portál kiemeli, hogy ezeknek a beavatkozásoknak a halogatása az életminőség romlásával jár: egy csípő- vagy térdprotézisre váró beteg állapota egy év alatt sokat romolhat, epekő esetében pedig nem csak a görcsök jelenthetnek problémát, de a fertőzésveszély miatt sem indokolt a műtét halogatása.

A legtöbb műtét esetében nőtt a várakozási idő, főleg a sérvműtétek esetében, amelyeknél fél évet kell várni, a varix és pajzsmirigy műtétek esetében több mint 100 nappal nőtt a várakozási idő.

Vannak azonban olyan beavatkozások is, ahol most kevesebbet kell várni, mint fél évvel ezelőtt, például szaruhártya műtétre, urológiai kisműtétekre, kézsebészeti, alagút szindrómák műtétjeire, emlőműtétekre, artroszkópos műtétekre, nőgyógyászati plasztikákra, és mandula, orrmandula műtétre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik