Megjöttek a fővárosi antitestvizsgálat első eredményei: a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek negyedének nincs antitestes védettsége

A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb.

A Fővárosi Önkormányzat a kerületi önkormányzatokkal együttműködve az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírusantitest-tesztelésre – derül ki a Fővárosi Önkormányzat keddi sajtóközleményéből.

Mint írták: a tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény.

Az 1760 értékelhető vizsgálat – a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában – ugyan nem képvisel a 60 év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál.

A Sinopharm oltóanyag esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,90 százalékos mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben.

A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb. Mint látható:

a Pfizernél kettő, a Szputnyiknál hét, míg a Sinopharmnál 294 esetben nem volt elégséges mennyiségben antitest a vérkeringésben.

Karácsony Gergely a vizsgálat eredményeivel kapcsolatban Facebook-oldalán jelezte:

ez a minta az önkéntesség miatt nem reprezentatív, de, más vizsgálatok tapasztalataival együtt azt a vélelmet erősíti, hogy baj van: a szüleink, nagyszüleink korosztályából több százezren lehetnek védtelenek, miközben a delta-variáns már a szomszédban kopogtat, készülődik a negyedik hullám.

A főpolgármester szerint a kormánynak a következő négy lépést kell megtennie azonnal:

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, Kásler Miklós a minap arról beszélt, hogy a kormány szerdán dönthet a harmadik oltásról. Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón még azt mondta, amíg nincs protokoll, nem adnak harmadik oltást, akkor sem, ha ezt kéri valaki. Arra a kérdésre, hogy mit javasol azoknak, akiket kínai vakcinával oltottak be és nincs védettségük, a miniszter elkerülte a válaszadást.

Korábban számos cikkben foglalkoztunk a kínai vakcinával oltottak kálváriájával. Júniusban petíciót indítottak azok, akik Sinopharm oltást kaptak, ám nincs ellenanyaguk, sok aggódó magyar pedig Romániába ment Pfizerért. Mint később kiderült, ezidáig több mint hétszáz olyan magyar állampolgárról tudnak Romániában, akik oltást kapnak, zömmel Pfizert.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb, múlt hét elejével bezáródó adatai szerint Magyarországon kicsivel több mint kétmillió 60 éves vagy annál idősebb embert oltottak be. Közülük 568 ezren kapták a kínai vakcinát – 559 ezren a második dózishoz is hozzájutottak. Az ECDC nyilvántartása szerint 2,59 millió hatvan évesnél idősebb él Magyarországon.