Belföld

Most jön a feketeleves: durván nő több hitel törlesztőrészlete

Fotó: Marjai János / 24.hu
Fotó: Marjai János / 24.hu

Ugyan a jelzálog- és babaváró hiteleknél további fél évvel, június végéig meghosszabbította a kormány a hiteltörlesztési moratóriumot, de egy sor másfajt hitelnél most fognak szembesülni az adósok a nagymértékű emelkedéssel a törlesztőrészleteknél.

A márciusban megállapított thm-plafon december 31-én megszűnik, legalább 200 milliárd forintnyi személyi hitel és körülbelül 20 milliárd forintnyi áruhitel törlesztőrészlete ugorhat meg hirtelen. Akár 30 százalékkal is nőhetnek a törlesztőrészletek – írja a napi.hu.

December 31-ig a bankok és pénzügyi vállalkozások legfeljebb a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpontos thm-mel kínálhattak új fogyasztási hiteleket, ennek megfelelően most a személyi hitelek, áruhitelek és hitelkártyák thm-e legfeljebb 5,75 százalékos lehet. December 31-én azonban a fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatójára (thm) vonatkozó limitnek vége.

Hogy mit fog ez okozni? Törlesztő- és kamatemelkedést.

„Hogy milyen mértékben, az bankonként és kölcsönönként eltérő. A különböző hiteleket összehasonlító portálok számításai alapján azonban a nem akciós thm egy 2 millió forintos személyi hitelnél akár 20 százalék környékére is megugorhat, a törlesztőrészlet pedig a mostani nagyjából 32800 forintos szintről (ez szinte minden banknál pontosan ugyanennyi) 46 ezer forintra is felszaladhat.”

Minél kisebb a hitelösszeg, annál nagyobb a kamatemelés mértéke.

Egymillió forintos személyi hiteleknél akár 25 százalék körüli thm-mel is kalkulálhat az ügyfél januártól, ami 45-50 százalék körüli törlesztőrészlet-emelkedést hozhat magával, de 5 millió forintos személyi hitelnél is van olyan bank, amelyik jövőre 40 százalékkal emeli a részleteket.

Azok az ügyfelek, akik túlzónak érzik a kamatok és a részletek emelkedését, januártól már egy újfajta személyi hitellel is kiválthatják a régit – emlékeztet a portál. „Indulnak ugyanis az úgynevezett minősített fogyasztóbarát személyi hitelek (mfsz). Az MSZH minősítésű személyi hitelek jellemzői, hogy legfeljebb 7 éves futamidővel érhetők el; kizárólag futamidő végéig rögzített kamattal vehetők fel. A befogadást követően maximum 3 munkanapon belül folyósítani kell a pénzt, a hitelek esetében a kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, 500 ezer forint hitelösszeg felett pedig a 10 százalékpontot. A folyósítási díja maximuma a hitelösszeg 0,75 százaléka lehet; az előtörlesztés díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5 százalékát, sőt 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztés díjmentes.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik