Belföld koronavírus

Gulyás Gergely: Tőlünk a jogállamot félteni nem kell

Olyan feltételekkel kötötték meg az EU új hétéves költségvetési tervét és a mentőalapot, amelyel veszélyesek és Magyarország számára elfogadhatatlanok – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A magyar és a lengyel kormány a hét elején megvétózta az EU következő hétéves költségvetési tervezetét. Gulyás most azt magyarázta, mi az oka a vétónak.

A magyar kormány értelmezése szerint Brüsszel azt tekinti mintaállamnak, aki beengedi a bevándorlókat.

Magyarország elkötelezett a jogállam elve mellett, például a bíróságok függetlensége, a sajtó szabadsága mellett, és ezek összehasonlíthatatlanul állnak ma Magyarországon, mint a szocialista kormány alatt – fogalmazott Gulyás. Szerinte Magyarország a jogállami elveknek megfelelően működik 1990 óta.

Tőlünk a jogállamot félteni nem kell.

Két azonos tartalmú támadás történt tegnap és ma a kormánnyal szemben: Soros Györgytől és a magyar ellenzéktől – jelentette ki Gulyás. „Soros Györgytől semmilyen kioktatást nem fogunk elfogadni.”

Magyarország kitart amellett, hogy kivel akarunk együtt élni és kivel nem, elutasítjuk-e a migrációt vagy sem.

Mindezek miatt Magyarország ebben a formában nem enged a zsarolásnak – húzta alá a miniszter.

Szavai szerint a magyar gazdaság tartópillérei kellően erősek. Bár nagy lesz idén a gazdasági visszaesés és a költségvetési hiány, de jövőre már gazdasági növekedés lesz. Az államadósság jelentősen csökkent az elmúlt tíz évben, ezért most van miből hitelt felvenni. De az EU mentőalapjával Magyarország a kezdetektől nem értett egyet.

Európai keretek között sem a költségvetés, sem a mentőalap elfogadására nincs lehetőség Magyarország  hozzájárulása nélkül – húzta alá a miniszter.

Annak az esélye, hogy a mostani formájában az uniós költségvetés és a mentőalap hatályba lépjen, nulla – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy a vétó már múlt idő, vétózott a magyar kormány.

A magyar kormány abban érdekelt, hogy minél előbb pénzhez jussanak az államcsőd közelében lévő dél-európai tagállamok, ezért ha van olyan megoldás, amivel a jogállami feltételrendszer kikerülhető, akkor az támogatható számunkra – tette világossá Gulyás, hogy mihez köti a magyar kormány, hogy hozzájáruljon az uniós mentőcsomagba és költségvetésbe.

A kormányinfón a vétón kívül is hangzottak el fontos információk, ezeket ebben a cikkben olvashatják:

Ingyenes és önkéntes lesz a koronavírus-vakcina Magyarországon
Holnap indul az iskolák, óvodák, kórházak, szociális intézmények dolgozóinak tesztelése. Radikálisan javuló számok kellenek ahhoz, hogy lazítani lehessen a korlátozásokon.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik