Belföld

Jelölteknek látszó politikusokat mutat be a DK, de a párt szerint ők csak erős emberek

Elvileg még semmilyen megegyezés nincs a 106 közös ellenzéki jelöltről, miközben megjelent egy kiadvány, amelyben politikusok arca szerepel egyes választókerületek mellett. A DK szerint ők csak helyi erős emberek, nem mindenkiből lesz jelölt.

Szerda este felkerült az internetre egy Európai Magyarok nevű oldal, amelyen a Demokratikus Koalíció 38 különböző politikusának legyártott, ugyanilyen című újságok láthatók. Az egészben az az érdekes, hogy a politikusok neve mellett egyéni választókerületek is szerepelnek, miközben a háttérben elvileg most is folyik a tárgyalás a 106 közös ellenzéki jelöltről, de eredmény még nincs.

A Demokratikus Koalíció ehhez képest mintha bemutatott volna egy csomó jelöltet – köztük Kálmán Olgát – az egyéni választókörzetek harmadában. Felhívtuk Barkóczi Balázst, a DK szóvivőjét, hogy miért jelent meg ez az oldal, és valóban azok az emberek szerepelnek-e rajta, akik a 2022-es választáson jelöltként indulnak majd.

Ezek olyan helyi erős DK-s emberek, akik helyben aktívak vagy ott laknak, nem mindenki lesz jelölt közülük az adott egyéni választókerületben, mondta Barkóczi, majd hozzátette, hogy a DK a teljes ellenzéki összefogásban és az előválasztásban hisz.

Ugyanakkor árnyalja azt az állítást, miszerint csupán helyi erős emberek bemutatkozásáról lenne szó, hogy nem egy térség szerepel a nevük mellé írva, hanem kifejezetten egy választókörzet. Ráadásul több olyan választókerület is feltűnik a sorban, ahol MSZP-s aktív politikusok nyertek korábban. Ha az erős emberek jelöltek is szeretnének lenni, izgalmas meccsek várhatók: Vas megye első körzetét például nem csak Czeglédy Csaba nézte ki magának, hanem az LMP-s Ungár Péter is. Ezek egyébként nem csak koncepciók, az Európai Magyarok kinyomtatott példányait a postaládákba is be fogják dobni.

Barkóczi szerint továbbra csak be akarják mutatni a politikusaikat. Arra a kérdésre, hogy ha nem jelölteket, csak helyi erős embereket mutatnak be, akkor miért csupán 38 politikus szerepel a listán, miért nem 106, azt mondta, volt, aki kérte, hogy az ő nevével is megjelenjen ilyen kiadvány, és akadt, aki nem.

Szerepel például a listán a budapesti második egyéni körzetnél Gy. Németh Erzsébet neve, aki jelenleg Budapest főpolgármester-helyettese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik