Belföld

Ingyen lesz az internet a digitális oktatáshoz

A kormányfő elrendelte az ingyenes internet-hozzáférési szolgáltatás biztosítását a digitális oktatásra átálló diákoknak és tanároknak.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor által jegyzett rendelet, amely szerint a kormány a veszélyhelyzet ideje alatt segít a digitális oktatásban érintett családoknak. A kormányfő elrendelte az ingyenes internet-hozzáférési szolgáltatás biztosítását.

A helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel.

A helyhez kötött szolgáltatás egyelőre 30 napra lesz ingyenes a tantermen kívüli, digitális munkarend miatt.

Arra az előfizetéssel rendelkező tanuló vagy előfizetéssel rendelkező törvényes képviselője jogosult (vagy akinek előfizetését használják), illetve jogosultak az előfizetéssel rendelkező pedagógusok, oktatók, vagy az, akinek előfizetését ők használják.

A jogosult lakóhelye, tartózkodási helye vagy szálláshelye szerinti helyek közül egy jogosultság alapján csak egy helyen veheti a szolgáltatást ingyenesen igénybe.

Az ingyenes szolgáltatás a jogosultat a rendelet hatálybalépését megelőző napon fennálló szerződési feltételek szerint vagy új előfizetői szerződés megkötése esetén illeti meg. A jogosultnak – lehetőség szerint elektronikus úton – kell az ingyenes szolgáltatás igénybevételére vonatkozó igényét jeleznie a szolgáltatónak.

Ez magyarul annyit jelent, hogy akik digitális oktatásban vesznek részt, és ezért internetet használnak, erre az időszakra ingyen használhatják az internetet. Majd lesz egy vita erről a cégekkel, de most fontos, hogy a családok ezt a segítséget megkapják.

– mondta a rendeletet a Facebookon is bejelentő Orbán. A miniszterelnök arra kérte a fiatalokat, hogy a digitális oktatást ne tekintsék vakációnak, hanem tanuljanak.

Kiemelt kép: Orbán Viktor aláírja a kormányrendeletet a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekrõl a Karmelita kolostorban november 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Olvasói sztorik