Belföld koronavírus

Müller Cecília: újabb diagnosztikai eszköz van a kezünkben

Hétfőn ismét sajtótájékoztatón közölte a koronavírus-járvány legfrissebb fejleményeit az operatív törzs.

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: napról napra egyre több laboratóriumi esetet igazolnak, tegnap már 1478 magyarnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ez egy nemzetközi trend, Magyarország a WHO elemzései szerint középmezőnyben van. A járvány kezdete óta legalább 47 768-an fertőződtek meg, 14 312-en gyógyultak ki a betegségből. Az elhunytak száma a fertőzöttekhez hasonlóan emelkedik, ők jellemzően a krónikus betegségben szenvedők és az időskorú betegek.

1896 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, az ő számuk is emelkedőben van. A vasárnap elhunyt 31 személy közül a legfiatalabb 49, a legidősebb 91 éves volt, jellemzően daganatos, érrendszeri vagy anyagcsere-betegségben szenvedtek. Azok körében, akiknél súlyosabb lefolyású a koronavírus-betegség, nincs változás a kockázati tényezőkben, de Müller Cecília kiemelte: a légúti betegnél komolyabb tüneteket okozhat a vírus, kétoldali, súlyos, vírusos tüdőgyulladást is kaphatnak, akárcsak az influenzások. Fontos beadatni az ingyenes, influenza-védőoltást, még több oltóanyagot szereztek be, hogy mindenkinek jusson, aki oltatni szeretne.

Alapvetően eddig a PCR-tesztek eredményeit fogadták el, de számos antigénalapú tesztet fejlesztettek ki a tudósok, ez a teszt az aktuális fertőzöttséget mutatja ki és akár a mentőben is használható, így mire beérnek a kórházba, tudni lehet a fertőzöttségről.

Ez a teszt bevizsgálásra került a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma által, pozitivitás esetén nagyon nagy az egybeeshetőség a PCR-teszttel is, ezért ez egy újabb diagnosztikai eszköz a kezünkben

— mondta.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta: az elmúlt napon 55 olyan személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, aki nem vagy nem megfelelően viselte a maszkot. A hétvégén Esztergomból kaptak jelentősebb bejelentést a 23 órai zárás megszegésével kapcsolatban, Budapesten két ilyen eset történt. A szabály bevezetése óta 64 hasonló intézkedés volt. 5199 személynél rendeltek el karantént.

Újságírói kérdések:

  • Az iskolákban a gyerekeknek nem kell maszkot viselniük, ez nem is elvárható. Viszont tartani kell a távolságot, a csoportokat, közösségeket egyben kell tartani, mérni kell a testhőmérsékletet. Arra az esetre is van protokoll, ha egy gyerek napközben rosszul érzi magát.
  • Az időseknek, illetve a sérülékeny embereknek ajánlott az utcán is viselni a maszkot. Ha a 1,5 méteres távolság nem tartható, minden esetben viselni kell a maszkot.
  • Az RTL Klub szerint lakosságarányosan a második hullámban a legrosszabbul teljesítő országok között vagyunk, arra kérdeztek rá, mit kíván tenni az operatív törzs ebben a helyzetben. Müller Cecília szerint a WHO elemzései alapján ez nem igaz, a középmezőnyben vagyunk.
  • Az influenza elleni oltás beadatásakor nem lehet csak úgy beállítani az orvoshoz, előtte mindenképpen telefonálni kell, be kell jelentkezni. De ez ne tartson vissza senkit az oltás beadatásától.
  • Közeledik a Mindenszentek, a csoportosulásokat el kell kerülni, a már ismert higiéniai szabályokat be kell tartani. Sok család ilyenkor találkozik a szeretteivel, akik távolabbról érkeznek. Bár nehéz, tartani kell a távolságot egymás védelme érdekében. Aki temetőt látogat, a biztonság kedvéért hordjon maszkot. Sokan tömegközlekedéssel közelítik meg a temetőket, itt mindenképpen kötelező a maszk. Érdemes kézfertőtlenítőt is vinni.
  • Az Infostart arra kérdezett rá, hogy mi a teendő akkor, amikor a gyerek vélhetően az iskolából hazahozza a covidot, pozitívnak bizonyul, és vele egy háztartásban idős, krónikus beteg ember él. Müller Cecília szerint ha lehet, az idős embert külön kell elhelyezni: másik szobában, másik testvérnél, fizikailag el kell különülni például a konyha és a fürdő külön használatával.
  • Ha valakit lélegeztetni kell, az sem jelent végzetes állapotot. Szlávik János főorvos tájékoztatása alapján Müller Cecília azt mondta: a lélegeztetőgépre kerültek 50 százaléka meggyógyul. Ez nemzetközileg is magas arány.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik