Belföld

Az ellenzék hívei nagyon akarják az összefogást Orbánék ellen

Az IDEA Intézet kutatása szerint akkor is a közös listára szavaznának, ha azon nem szerepel az általuk kedvelt párt.

Az IDEA Intézet legfrissebb reprezentatív kutatása szerint az ellenzéki szavazók túlnyomó többsége azt támogatja, hogy pártjaik közös listán, közös jelöltekkel induljanak a 2022-es választáson. A Momentum szavazóinak 71 százaléka, a jobbikosok 60 százaléka akarja a lehető legszorosabb együttműködést.

Vélelmezhetően nem  lenne kockázat nélküli a két párt külön listás indulási stratégiája. A Momentum híveinek 59, a jobbikosok 48 százaléka akkor is a közös listára szavazna, ha pártjuk nem azon indulna. Az MSZP-, illetve a DK-szavazók fegyelmezetten közös lista pártiak, a pártvezetők esetleges pálfordulásánál vélhetően nem követnék őket, számolni kellene a lemorzsolódásukkal.

A pártpreferenciájukat nem tudók/nem vállalók közül 23% nem kíván, 24% nem tud válaszolni az indulási stratégia kérdésére, de  akiknek van véleményük, azoknak a 37 százaléka szintén a közös lista-közös egyéni indulás pártján áll.

Mivel az MSZP- és a DK-s pártelitek és szavazóinak álláspontja egymással fedésben van, az intézet azt elemezte, mi a Momentum és a Jobbik támogatóinak, illetve a bizonytalanoknak a véleménye  a külön listás, de egy miniszterelnök-jelölti indulásról.

Momentum híveinek 54 százaléka szerint ez gyengítené az ellenzék esélyét, és így látja a jobbikosok 41 százaléka is. A bizonytalanoknak erről sincs letisztult véleményük. de majdnem 30 százalékuk szerint ez ellenzékgyengítő stratégia lenne.

Pártpreferencia október elején

Augusztus végéhez képest érdemben nem változott a pártok támogatottsága.

  • A Fidesz–KDNP a teljes népesség 34, a biztos szavazók 50 százalékára számíthat. Mindkét választói csoportban hibahatáron belül csökkent a kormányzópártok támogatottsága.
  • Az ellenzéki oldalon DK a teljes népességben 12 százalékot (+1), a biztos szavazóknál 17 százalékot (+1) kapna.
  • A Momentum az előbbi körben 7 százalékon áll, utóbbiak 10 százaléka szavazna a pártra, ami teljesen megegyezik az előzőleg mért eredményekkel.
  • A Jobbik támogatottsága teljes népességben 6%, a biztos szavazó pártválasztók körében 8% (-1).
  • A parlamenti küszöböt még az MSZP érné el, támogatottsága a választókorú népesség körében (5%), míg a biztos szavazók között 6 százalékos a támogatottsága.
  • A Mi Hazánk, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd (+1) a teljes népesség 2 százalékát tudhatja maga mögött.

Ebben a hónapban az ismeretlen preferenciájúak aránya 27 százalék, ami a koronavírus-járvány kitörése óta a legalacsonyabb mért érték. 

Kiket rabolnak el egymástól a pártok? És kik az elcsábíthatatlanok?
A 2018-as Fidesz-szavazók 95 százaléka most is a kormánypártokat választaná, míg a Jobbik akkori támogatóinak csak a negyedét tudhatja maga mögött 2020 nyarán. Az ellenzéki szimpatizánsok jó része úton van, nem tömörül egy párt körül.

Módszertan

Az IDEA Intézet az adatokat 2020. szeptember 30 – október 4. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A kutatás eredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik