Belföld koronavírus

„Azért nem nő az esetszámunk, mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát”

Nem azért nem nő az esetszámunk, mert a járvány nem halad előre, hanem mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát.

– mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus, a Semmelweis Egyetem munkatársa, aki Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa társaságában vendégeskedett az adásban.

Oroszi elmagyarázta, a tesztelés felső határa megszabja, hogy az összes meglévő fertőzésből mennyit leszünk majd képesek észlelni, a jelenlegi tesztelési kapacitással pedig egyszerűen nem lehet minden esetet detektálni. Mint mondta:

Menne még följebb a járványgörbe, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, aminek szűk keresztmetszete, hogy ma Magyarországon egy nap alatt mennyi tesztet vagyunk képesek végezni.

Az orvos felhívta a figyelmet arra is, hogy változik a betegek kormegoszlása. Minél inkább nő az azonosított esetek átlagkora, annál inkább csökken a kevésbé súlyos esetek azonosítása. Az eltolódásból pedig az következik, hogy a kritikus lefolyású eseteknek az emelkedése várható a következő napokban–hetekben a gyakoriság tekintetében.

Röst Gergely is beszélt arról, hogy jelenleg az egyik legnehezebb kérdés a járvány jövőbeli alakulásának előrejelzése, mert az elmúlt hetek megnövekedett esetszámaival nem tartott lépést a teszteléseknek a száma, vagyis a naponta jelentett adatok nem tudnak megfelelő iránymutatást adni arra, hogy mi a valós trendje a járványnak.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik