Belföld

Brutális kedvezménnyel juttatott kiváló fekvésű ingatlant a Belváros a fideszes képviselő lányának

Egy elegáns virágüzletet szerzett meg a fideszes Szágerné Fazekas Éva lánya, a környék négyzetméteráraihoz képest közel milliós engedménnyel édesanyja párttársainak szavazataival. A kedvezményes belvárosi ingatlanosztásban új szintet jelent az eset.

Piaci árához képest több tízmillió forinttal olcsóbban jutott egy értékes, remek adottságú ingatlanhoz a belvárosi önkormányzat nyári ülésén Szágerné Fazekas Éva kormánypárti képviselő lánya. A Bajcsy-Zsilinszky úti elegáns virágüzlet tulajdonjogához – az édesanyját is soraiban tudó – Fidesz-frakció szavazatai segítették hozzá a vevőt – derítette ki a 24.hu az önkormányzat június 25-ei testületi ülésének jegyzőkönyve nyomán.

Információink szerint Szágerné érintettsége okán nem szavazott ennél az ingatlannál – a többi, közel tucatnyinál azonban igen, mégpedig a párttársaival egységesen –, ugyanakkor ez egy pillanatra sem befolyásolta a privatizálás sikerét, hiszen Szágerné nélkül is megvolt az eladáshoz szükséges kényelmes többség, lévén az V. kerületben a tíz Fidesz-KDNP-s képviselőre mindössze öt ellenzéki jut. Csakhogy – amint azt hamarosan látni fogjuk – Szágerné nem teljesen kívülálló az említett ingatlan ügyében: közvetve van kapcsolódási pontja a feltűnően olcsón értékesített üzlethez, amelynek tulajdoni lapján cikkünk írásakor széljegyen „tulajdonjog-bejegyzési kérelemmel” már a lánya cége szerepelt.

Bőven egymillió feletti négyzetméterárak

A nyári önkormányzati döntés nyomán a Bajcsy-Zsilinszky út 76. szám alatti, 126 négyzetméteres üzlethelyiség – amelyet eredetileg 59,15 millióra becsülték fel, de ebből lejött a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezmény, azaz közel 18 millió forint – végül 41,4 millióért lett a fideszes képviselő lányáé.

Vagyis a Száger Anna tulajdonában álló Anemone Brigid Kft. 328 ezer forintos négyzetméteres áron jutott ingatlanhoz a Belváros északi részén, a Nyugati tér közvetlen szomszédságában. (Csak a pontosság kedvéért: 108 négyzetméter az üzlethelyiség földszinti része és 18 négyzetméter a galéria.)

Hogy ez az ár mennyire kedvezményes a városnak az egyik legdrágább részén, azt aligha kell taglalni. Tegyük hozzá: egy olyan üzletről beszélünk, amelynek az utcára nyílik a bejárata, mégpedig egy rendkívül forgalmas utcára, amely ráadásul a város egyik legnagyobb közlekedési csomópontja mellett található.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Alábbi gyűjtésünkből továbbá az derül ki, hogy egy ilyen jellegű üzletért a fenti árnál négyzetméterenként akár egymillióval (vagy akár többel) is többet kérhetnek, legalábbis a piaci szereplők.

  • Például ennek a szintén utcai, szintén kirakatos, Bajcsy-Zsilinszky úti üzlethelyiségnek közel hatszoros, 1,8 millió forintos a négyzetméterára. 100 négyzetmétert árulnak 180 millió forintért. Azaz az alapterület itt még kisebb is, mint a 41 millióért eladott önkormányzati ingatlannál.
  • Ennél az üzletnél 1,46 millió forint a négyzetméterár. Ez szintén a Bajcsy-Zsilininszky úton található, és utcára nyílik. Itt is több mint egymillió forint a különbség.
  • Ennek a Bajcsy-Zsilinszky útról nyíló utcában található kis üzletnek a négyzetméterára 1,69 millió forint.
  • Ez pedig egy 1,4 milliós négyzetméterért árult üzlet a Bajcsy-Zsilinszky úton, párszáz méterre a virágostól.
  • Ennek az üzlethelyiségnek pedig úgy 1,08 millió forint a négyzetméterára, hogy csak a Bajcsy-Zsilinszky út „közelében van”, ráadásul udvari. Ez mindjárt kétszeres értékcsökkentő tényező, azaz bár háromszor annyiba kerül, közel sem rendelkezik olyan jó adottságokkal, mint az utcai, forgalmas helyen lévő virágos.

A fenti példákból látszik, hogy a vételár a piaci viszonyok töredékét tette ki. Ha a fenti árakból indulunk ki, az üzlet aligha kerülhetne kevesebbe százmilliónál, de a százötven milliós ár sem lenne ezek alapján teljesen elrugaszkodott. A kedvezményes ár ráadásul nemcsak a vételárra, hanem az eddigi bérleti díjra is érthető. A 24.hu birtokába került szakértői jelentésből ugyanis az derült ki, hogy a 126 négyzetméteres virágüzlet havi bérleti díja 260 ezer forint volt. Csak összehasonlításképp: a virágos mellett ottjártunkkor épp kiadó volt egy közepes állapotú, 11 négyzetméteres, galériázott üzlethelyiség 130 ezer forint, plusz rezsiért. Vagyis fele annyi pénzért majd tizedakkora üzlet szerezhető piaci viszonyok közt – legalábbis az általunk telefonon felhívott ajánlat alapján.

A szakértői dokumentumból még az derül ki, hogy 2017 óta bérli az Anemone az ingatlant, amiben csak tavaly februárban lett tulajdonos Száger Anna, hogy az idén már meg is vásárolhassa a virágost 41 millió forintért. A cég egyébként 2018-ban 1,8 millió forintnyi, tavaly pedig 1,4 milliós veszteséget termelt, 5 millió forint saját tőkéje van, hitele viszont nincs az Opten szerint. Száger Anna még egy zuglói virágüzletet tulajdonol (Kivirágzik Virágüzlet és Virágküldő Szolgálat), de tavaly és tavalyelőtt ez a cég is veszteséget termelt.

Pont a vagyonkezelőben fb-elnök

Úgy tudjuk, hogy a lánya virágosát érintő szavazásnál Szágerné nem nyomott gombot (ezt támasztja alá, hogy az ezt megelőző, illetve az ez után követő szavazásoknál mind a tíz fideszes képviselő voksolt, itt viszont közülük csak kilencen),  más privatizációt viszont támogatott. Mindez azonban nem osztott, nem szorzott: a kilenc támogató szavazat is elég volt a 15 fős testületben. Az ügyben kerestük Szágernét, hogy nem tartja aggályosnak lánya kedvezményes tulajdonszerzését, ám a képviselő nem reagált érdeklődésünkre. A belvárosi önkormányzat pedig ezúttal sem válaszolt a megkeresésünkre.

Fotó: Mohos Márton 24.hu

Ráadásul Szágerné épp annak a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke (e dokumentum alapján bruttó 357 ezer forintért), amely társaság a kerület tulajdonában álló ingatlanokat kezeli, és amely cég például az értékbecsléseket készíti az értékesítés előtt, miután a bérlők részéről megérkezett a vételi ajánlat. Ez az – a belvárosi ingatlanok történetében kulcsszerepet játszó – szervezet, amelynek éléről, Rogán Antal bizalmasa, Kertész Balázs tavaly ősszel távozott.

A vagyonkezelő készíti elő az elidegenítést, azaz a privatizálást is, a testületi határozatoknál minden egyes ingatlanértékesítésnél felelősként a BLV Zrt. igazgatója van megjelölve – így történt ez a kívülről mutatós virágüzlet esetében is. Külön érdekesség, hogy az ingatlan épp abban az egyéni választókörzetben található, ahol Száger Anna édesanyja a megválasztott önkormányzati képviselő.

Szágerné egyébként 2006 óta egyéni képviselő a Belvárosban. Legutóbbi győzelmének az adott külön értéket, hogy a Belváros északi része inkább szavaz balra, mint a hagyományosan jobboldali déli rész – ennek ellenére Szágerné úgy győzött a 10-es számú egyéni körzetben 65 szavazat különbséggel a momentumos jelölttel szemben, hogy az övével szomszédos választókörzetekben (8., 9.) ellenzéki győzelem született.

Fideszes képviselő és a strómanfigurák

A Száger család története nagyobb perspektívából nézve is érdekes. Eddig ugyanis nem volt arra példa, hogy a belvárosi testületben többségben lévő párt képviselőjének egészen közeli hozzátartozója vásárolhasson meg nyomott áron egy ingatlant az önkormányzati tulajdonból. (MSZP-s képviselők ugyanakkor – ellenzékből – lakásokat tudtak vásárolni a bérlőknek járó kedvezményes áron a 2000-es évek végén.)

Olyan azonban előfordult, hogy például az említett vagyonkezelő céget vezető Kertész Balázs érdekeltségébe kerüljön ingatlan, igaz, ez nem közvetlenül történt, hanem egy látszólag nagyvonalúan viselkedő fogorvos közreműködésével. De fideszes országgyűlési képviselőhöz is kerültek ingatlanok, ahogy azt tavaly a Magyar Narancs kimutatta. Szatmáry Kristóf feleségével közös cége úgy lett tulajdonosa több belvárosi, korábban önkormányzati tulajdonban lévő ingatlannak (mielőtt még a képviselő belépett volna házastársa mellé), hogy egy fodrászszövetkezet előbb megvette az üzleteket, majd azokat gálánsan bevitte egy olyan vállalkozásba, amely nemsokára teljesen Szatmáryék érdekeltsége lett.

Koronavírus-járvány ide vagy oda, az idén csaknem 1,8 milliárd forintért privatizált már ingatlant a belvárosi önkormányzat, azaz a kiárusítási tempó nem hagyott alább Budapest szívében a legutóbbi időszakban sem. A januári testületi ülésen 980 millió forintnyi, míg a júniusi ülésen 690 millió forintnyi ingatlan elidegenítéséről döntöttek – és ezek már a 30 százalékos kedvezménnyel érintett árak összesítései. Magyarán: a privatizált ingatlanvagyon meghaladja a kétmilliárd forintot az idén, amely ráadásul – ahogy ezt mostani történetünkben is láttuk – a piaci viszonyokhoz képest jellemzően töredékárú becslésen alapul.

Tankönyvi strómanfigurával rendezkedtek be új éttermükbe a kormány kedvenc jordán mágnásai
A Párisi Udvar befektetői feltűnően olcsón értékesített belvárosi ingatlant szereztek meg.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik