Belföld

Hadházy: Szijjártó egy szekszárdi borászatba is helikopterrel repült

A külügyminisztérium azt állítja, hogy Szijjártó Péter a fontos tárgyalásokkal telített időrendje miatt kényszerül arra, hogy igénybe vegye a rendőrség által fenntartott helikoptert. A 24.hu nemrég megírta, hogy a három éve vásárolt rendőrségi MD 902-es helikopterek egyike VIP-kabinnal van felszerelve, ezért a rendőrségi feladatok végzésére kevéssé alkalmas, többször használta viszont a külügyminiszter.

Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő csütörtöki Facebook-posztja szerint azonban nem csak sietős közfeladatok miatt repülhetett a géppel a miniszter. A képviselő által közzétett fotó szerint az egyik szekszárdi borászatba is azzal érkezhetett. Eddig annyit lehetett tudni, hogy Szijjártó július 14-én egy üzemlátogatásra is helikopterrel ment, és elküldette a szolgálati Mercedesét, hogy a repülés után a Szekszárd melletti Őcsényben átszállhasson, és a 15 kilométerre fekvő Tolna felé vegye az irányt.

Most viszont Hadházy azt írja:

Egy szemtanú szerint Szijjártó mégsem Őcsényben szállt le a helikopterrel, amikor Tolnára ment egy propaganda eseményre – hanem a szekszárdi Bodri borászat lóistállójának karámjában… Az információ szerint a miniszter ezután fideszes politikusokkal és meghívott vendégekkel együtt elköltött egy ebédet a borászat elegáns Optimus éttermében – ezért kellett tehát a rendőrség VIP helikopterével lesietni, és csak utána az üresen odaküldött Mercedesbe átülni. Az informátor képet is küldött a lovas karámban leszállt helikopterről.

Az ellenzéki politikus megjegyzi, hogy a külügyminisztériumhoz két hete írásbeli kérdéssel fordult, hogy valóban Szijjártó ment-e a rendőrségi luxushelikopterrel ebédelni, de még nem érkezett válasz. Hadházy egy másik kérdését sem válaszolta meg alaposan a tárca, a válaszból nem derült ki, hogy hányszor helikopterezett a miniszter.

Pedig a jelek szerint Szíjjártó még haza is helikopterrel jár

– állítja Hadházy arra hivatkozva, hogy egy dunakeszi lakos arról számolt be neki, négy alkalommal volt szemtanúja annak, hogy a dunakeszi reptéren megjelennek az állami Mercedesek, majd megérkezik helikopterrel a miniszter, és onnan autóval megy tovább, nyilvánvalóan haza. A képviselő a dunakeszi repülőtéri landolásokról is közölt több távoli fényképet.

Az egymilliárdos forgalmú szekszárdi Bodri Pincészet Kft. egyébként az év eleje óta már nem a Bodri család kizárólagos tulajdona. A cégadatok szerint a társaság az Orom Holdingon keresztül Dunai György, az ország egyik útépítő moguljának érdekeltségébe került. Dunai György többek között az EuroAszfalt többségi tulajdonosa, és a Forbes tavalyi listája szerint 39 milliárdos vagyonával a 37. leggazdagabb magyar.

Frissítünk!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunknak közleményben azt írta: „a Hadházy-féle álhírekkel szemben” a valóság az, hogy július 14-én Szijjártó Péter Budapesten bejelentette a Lidl 35 milliárd forintos beruházását, amely 400 új munkahelyet teremt, majd Budapesten hivatalos látogatásra, Dunakeszin pedig munkaebédre fogadta az osztrák, a cseh, a szlovák és a szlovén külügyminisztert, ezt követően Tolnára utazott, ahol bejelentette a Fastron Hungária Kft. 564 millió forintos beruházását, amely 217 munkahely megőrzését teszi lehetővé. Végül Szekszárdon egy munkavacsorán vett részt tíz Tolna megyei cég vezetőjével, tehát nem politikusokkal. Ezek a cégek 4,7 milliárd forintnyi beruházást fognak végrehajtani, és összesen 1139 munkahelyet védenek meg – írta a tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik