Belföld koronavírus

Müller Cecília: Most is van néhány korábban egészséges fiatal lélegeztetőgépen

Az elmúlt 24 órában elhunyt magyar koronavírusos betegekkel kapcsolatban igaz most is az a közismert tény, hogy mindannyian valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek. A nyolc áldozat közül 48 éves a legfiatalabb, 69 éves a legidősebb  – mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos az elvégzett tesztekkel kapcsolatban közölte: ez a szám jellemzően lefedi majdnem közel a térítésmentesen lefolytatott laborvizsgálatok számát. Jelenleg 558-an vannak jelenleg kórházban, 35 fő van lélegeztetőgépen.

A járvány második hullámát éljük, sajnos egy felszálló szakaszban vagyunk egyelőre

– hangsúlyozta Müller.

A szülők fokozott figyelmét kérik, mielőtt óvodába, iskolába elengedik gyermekeiket. Az összes szabály közül talán a legfontosabb jelenleg a maszk használata, mondta.

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet néhány olyan helyre, ahol nagyon fontos lehet a maszkhasználat: ilyen a sorban állás, liftezés vagy idős emberek látogatása. Müller arra kér mindenkit, hogy taxiban, várótermekben, esküvőkön – a menyasszonytáncot nem javasolják –, bevásárláskor és különböző sporteseményeken is viseljünk maszkot.

Amikor felhelyeztük a maszkot, nagyon fontos, hogy az orrot és a szájat teljesen takarja a maszk

– ismételte el újra.

Az országos tiszti főorvos elmondta, azért csökkentették a 14 napos hatósági házi karantén idejét 10 napra, mert rengeteg tapasztalat gyűlt össze az első hullám óta, és más országok példája azt mutatja, hogy a 10 napos közösségtől való távollét kellő biztonságot ad. Müller megjegyezte, mindez nemcsak a külföldről hazatérőkre vonatkozik, hanem a kontaktszemélyekre is.

Müller közölte: a védekezés egy kicsit nehezebb a második hullám idején, hiszen már közösségi terjedés van, de az egészségügyi ellátórendszert felkészítették. Tervszerű védekezés zajlik, a betegutak teljesen kijelöltek, jegyezte meg.

Újságírói kérdésre közölték, hogy

  • A szennyvíz-vizsgálatokat egyfajta előrejelzésként használják több országban is, amikor a szennyvízben több tízszeres emelkedést látnak, annak van egy előzetes jósló értéke, ez azt jelenti, hogy egy hét-tíz nap múlva a fertőzöttek száma megemelkedik. Mindez felhívja a döntéshozók és a lakosság figyelmét is arra, hogy a rendszabályokat még szigorúbban tartsák be a területen.
  • A hétköznapi életben hordott maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, ezeket egy duplafalú zsákban körülbelül 48 órára el kell különíteni, ezt követően már nem életképes a vírus.
  • Most is van néhány olyan fiatal lélegeztetőgépen, aki egyébként korábban jó egészségi állapotnak örvendett. Ez nem jellemző, de jelen van olyan eset is, amikor fiatal ember nagyon súlyosan betegszik meg. 
  • A háziorvos által jelentett gyanús eseteket később „összefésülik” a többi adattal. Ha igazolásra kerül a gyanús eset, akkor történik meg a kontaktkutatás, a szoros kontaktokat beazonosítják, illetve elrendelik a szükséges intézkedéseket.
  • Az influenza elleni védőoltások beadatása céljából fel kell majd keresni a háziorvost, tájékoztatják majd a nyilvánosságot, mikor igényelhető az oltás.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik