Belföld koronavírus

Orbán: Maximum 200 ezer magyar fertőződhet meg egy időben

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával elkezdődött a parlament őszi ülésszaka. A miniszterelnök a következő 7 év költségvetésének rendszeréről döntő nyári EU-csúcsról elmondta, részben teljesítette a parlamenttől kapott megbízását, hiszen Magyarország kapja a hatodik legnagyobb összeget az uniótól, továbbá beszélt arról is, hogy 2028-ra közel kerülünk ahhoz a helyzethez, hogy Magyarország az unió nettó befizetője legyen.

Szerinte eleget tett vállalásainak a jogállamisági kérdéskörben is, mivel értelmezése szerint a lengyelekkel közösen megakadályozták, hogy a pénzügyi források folyósítását „politikai és ideológia feltételekhez” kössék, és jogilag meg nem határozott feltételekkel zsarolják a magyar kormányt. A miniszterelnök bevallása szerint abban nem járt sikerrel Brüsszelben, hogy „a civilnek álcázott szervezetek uniós támogatása megszűnjön”.

A járvány második hullámáról Orbán azt mondta, azt is külföldről hurcolták be, ahogy márciusban is külföldről jött be a vírus. A  kormányfő szerint igazán aggasztó, hogy Ausztriában a kórházi ellátásra szorulók száma egy nap alatt 35 százalékkal emelkedett, és mivel ezt az országot továbbra is laboratóriumnak tekinti, biztos benne, hogy „ami ott történik, az meg fog történni itt is”.

Szerinte azonban most felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal, mert egyrészt már rendelkezünk  tapasztalatokkal a koronavírusról, másrészt a kormány fel van vértezve a nemzeti konzultáció eredményeivel, ebből tudják, hogy Magyarországot nem béníthatja le a vírus, az emberéleteket és a munkahelyeket kell megmenteni.

Orbán szakemberekre hivatkozva azt mondta, Magyarországon legrosszabb esetben 200 ezer ember fertőződhet meg egy időben, ami azt jelenti, hogy egyszerre 16 ezer kórházi ágyra, illetve 800 lélegeztetőgépre lehet szükség.

„Ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz az orvosoknak és a matematikusoknak” – mondta Orbán, aki ezért ezeknek a számoknak a kétszeresével számol. Ám a tájékoztatása alapján ez sem okozhat gondot, mert jelenleg 66 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre, és ha kell, további ágyakat állítanak majd fel, így a miniszterelnök szerint senki nem marad majd ellátás nélkül.

Kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik