Belföld

Új Index-vezető: Több jobboldali újságíró van az Indexnél most, mint korábban

Sztankóczy András, az Index stratégiai igazgatója volt a Média1 Spirit FM-en is hallható műsorának hétfő esti vendége. Sztankóczy a Válaszonline-tól érkezett még júliusban az Index igazgatóságába, de ma már az Index vezető szerkesztője és stratégiai igazgatója a nyári felmondáshullám következtében.

Felmond az Index vezetése, több mint nyolcvanan távoznak
Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke nem volt az irodájában.

Könnyebben megy a toborzás, mint három hete, de nem ez a világ legkönnyebb HR feladata

-mondta Sztankóczy a jelenlegi kihívásokról. Hozzátette:

Több jobboldali újságíró van az Indexnél most már, mint korábban. Az nekem mindig problémám egy lappal, ha annak minden munkatársa egy kérdésről ugyanazt gondolja. Eltűntek a sokszínű szerkesztőségek. Ha van kihívás az Indexnél fel lehet-e építeni, hogy különböző világnézetű emberek tudnak-e egymással dolgozni.

Balogh Ákos Gergely új főszerkesztő-helyettesről – aki korábban az orbanviktor.hu-t üzemeltette, de volt a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje is- azt mondta Sztankóczy András:

Több honlapot vitt ő akkoriban. Ez egy cég volt, az SZDSZ ifjúsági szervezetének is dolgozott. De igen, az Ákos a Fidesz környékéről indult (…) de ma már nem tekinthető politika közeli személynek.

Hozzátette:

Ő nem egy baloldali liberális újságíró, de a Mandiner nem volt propaganda. Balogh Ákos nem keveri össze a szerepeket, tudja, hogy ő most újságíró.

Hangsúlyozta:

Nem azért hívtuk ide, hogy a politikai irányát ő döntse el, neki rengeteg szervezési tapasztalata van.

A régebbi szerkesztőségről azt mondta Sztankóczy, hogy bár „szerettem és nagyon elismertem a régi Indexet”, de az „nem volt hatékony.”

Maga a szervezet elképesztően pazarló volt.

A főgond az volt szerinte, hogy nem lehetett hozzányúlni a struktúrához, „mert mindenféle külső javaslatot támadásnak fogtak fel.” Ez egy „állandó probléma volt: hogy a kiadó bármit kért, mindig úgy vették, mint a sajtószabadság elleni támadás.”

Viszont nagyon úgy tűnik, ez a Sztankóczy által problémának tartott adottság, mára megszűnt. Azt is mondta az új vezető szerkesztő, hogy drasztikus olvasottsági esésről „nem lehet beszámolni.” Hozzátette: most már 40 fő felett vagyunk, „október végére teljesen fel fog állni a stáb, 60 fővel.” Sztankóczy András magáról azt mondta, hogy ő nem NER-es. „Újságíró vagyok, negyed évszázada.” Visszaemlékezett, hogy szörnyű volt „az első két hét. (…) Próbáltam minél többet megmenteni az Indexből.” A beszélgetés elején azt is mondta, hogy nem gondoltam, hogy „ez lesz az egészből.”

(Sztankóczy után a műsor vendége Kárpáti Márton, Telexet kiadó cég tulajdonosa volt.)

A kiemelt képen balra Sztankóczy András, jobbra Szombathy Pál. Fotó: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik