Belföld koronavírus

„Az iskolai kötelező lázmérés egy megnyugtatásnak szánt lépés, ami nincs kellőképpen átgondolva”

A miniszterelnök bejelentése értelmében október 1-jétől kötelező lesz a hőmérséklet-mérés az iskolába belépésnél. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint központilag biztosítják majd a lázmérőket, a PDSZ pedig úgy véli, egy hónap iskolába járás után már késő ezt az intézkedést bevezetni.

Október 1-től az iskolákba való belépéskor kötelező lesz a hőmérséklet-mérés – közölte Orbán Viktor az operatív törzs szombati ülése után. A miniszterelnök egyebek mellett arról is beszélt, hogy „az iskolákat tudjuk üzemeltetni, három iskolát kellett bezárni eddig és tizenhat óvodát, a többi helyen az oktatás többé-kevésbé megszokott rendben zajlik”.

Korábban egyébként a Pedagógusok Szakszervezete szerette volna elérni, hogy tanévkezdéskor a diákokon és a pedagógusokon koronavírus-tesztet végezzenek, illetve felvetették a reggeli kötelező testhőmérséklet-mérést is, azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma elvetette az ötletet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert egy augusztus közepén tartott kormányinfón kérdezték meg a témával kapcsolatban, ő akkor jelezte, hogy a homlok-hőmérőzés „lehet jó javaslat”.

A tanévkezdés napján meghirdetett felhívásunk nyomán rengeteg szülő, tanár és diák számolt be tapasztalatairól a nem éppen szokványos keretek között induló iskolakezdésről. Közülük néhányan jelezték, hogy az iskolába való belépés előtt, már a kapuban megmérik az érkezők testhőmérsékletét.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Néhol pedagógusok, máshol a portás vagy egy pedagógiai asszisztens végzi el a műveletet. Nagyobb intézményekben mindez hosszas sorban állást eredményezett a tanítás megkezdése előtt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy gondolja, hogy amennyiben komolyan vesszük ezt az intézkedést, késő egy hónap iskolába járás után elkezdeni hőmérőzni

– mondta Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnökhelyettese.

Mint emlékeztetett: ha abból indulunk ki, ami a fertőtlenítőszerekkel történt – még mindig vannak olyan iskolák, ahol olyan kevés a fertőtlenítőszer, hogy a szülők kénytelenek beküldeni –, akkor nagy eséllyel a lázmérők sem fognak odaérni az iskolákba.

Komjáthy egyúttal megjegyezte, hogy további kérdéseket vet fel, hogyan oldják meg a feladatot és a távolságtartást azokban az intézményekben, ahol akár ezer főnek kellene bejutnia reggel nyolckor.

Megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát azzal kapcsolatban, hogy miért csak október 1-től teszik kötelezővé a lázmérést az iskolában, illetve lesz-e valamiféle általános protokoll az intézkedésre, utóbbira azonban nem kaptunk választ, a tárca mindösszesen annyit közölt:

Számos intézményben eddig is mértek lázat, ezt terjeszti ki a kormány október 1-jétől, erre azonban az intézményeknek felkészülési időre van szükségük. Lázméréshez szükséges eszközöket központilag is fogunk biztosítani az intézményeknek.

„Úgy gondolom, hogy ez megint egy megnyugtatásnak szánt lépés, ami nincs kellőképpen átgondolva” – mondta a PDSZ választmányi elnökhelyettese. Szerinte a kötelező lázmérés beletartozik abba a sorba, hogy elrendelnek egy intézkedést, mert „nagy a zúgolódás”, arról viszont az érintetteknek sejtelmük sincs, hogyan is kellene mindezt végrehajtani.

Komjáthy szerint az intézmények is a sajtóból értesültek az október 1-től kötelező feladatról, hivatalos levelet egyelőre nem láttak. A fertőzöttek számának drasztikus emelkedése miatt sokan már most azt vizionálják, hogy októberre így is, úgy is be kell zárni az iskolákat, azonban az elnökhelyettes hangsúlyozza, hogy biztosan nem kell minden intézményt bezárni, hiszen „vannak olyan települések, ahol még sosem járt a vírus”.

Az iskolák számára készített protokoll viszont véleménye szerint áttolja a felelősséget az iskolákra, de ezt úgy, hogy megfelelő hatáskört nem ad hozzá. Ehhez kapcsolódva felvetette:

ha egy gyerek testhőmérséklete 37,4 felett lesz, mi fog történni? Hiszen a szülők akkorra már elmentek dolgozni.

Komjáthy tapasztalatai szerint a pedagógusokra már a korábbi intézkedések is jókora pluszterhet helyeznek, hiszen a tanórákon kívül rengeteg időt kell tölteniük azzal, hogy a tantermekben található eszközöket és a diákok kezeit fertőtlenítsék.

Arról egyelőre nincsenek információik, hogy a kötelező lázmérés kinek a feladata lesz, a választmányi elnökhelyettes szerint „az végzi majd, aki bírja”, úgy gondolja, hogy az intézmények nem fognak ezzel kapcsolatban központi útmutatást kapni, így egyelőre marad a rengeteg megválaszolatlan kérdés a témát illetően.

„Pedig a szülőknek, diákoknak és a pedagógusoknak is az az érdeke, hogy minél tisztábban látni lehessen, mi az aktuális helyzet”, húzta alá Komjáthy.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik