Belföld koronavírus

Lantos Gabriella: A lélegeztetőgépek árából minden magyar állampolgárt tesztelhették volna

Több mint 300 milliárd forintot költött a kormány 16 ezer lélegeztetőgép megvásárlására. Ennyi pénzből a komplett országot, az összes magyar állampolgárt tesztelhették volna.

Egyszerűen nem kellett volna lélegeztetőgépeket venni, nemhogy 16 ezret, de sokkal kevesebbet sem. Most senki sem tudja, pontosan hol vannak ezek a lélegeztetőgépek és mit csinálnak velük. Csak annyit tudunk, hogy elherdáltak ezekre 300 milliárd forintot. Ebből a pénzből laborgépeket, reagenst kellett volna venni. És laboránsokat, kontaktkövető embereket alkalmazni.

Nem ez történt, hanem lettek lélegeztetőgépek, amelyekről annyit tudni, hogy legalább két-háromszor drágábban vettük, mint lehetett volna. Pontosabban vette őket Szijjártó Péter. Pofátlanul drágán. Megérdemli érte a pofátlanul drága jachtozást.

Most, a balhé kirobbanása után a táskahordozója azt mondja a CÖF rendezvényén:

Tudom, hogy hallják itt-ott, hogy túl sokat vettünk, miért vettünk annyit, túl drága, hogy nem is kellett volna ennyi. Utólag mindenki olyan okos, tudják? Elképesztő megvilágosodás van, akkor senki nem szólt, akkor mindenki lapított.

Ez egyszerűen nem igaz. Én például megírtam.

Menczer Tamás, Szijjártó Péter és Orbán Viktor minden reggel megkapja a napi sajtófigyelőt. Ebben a legaktuálisabb napi ügyekről szóló fontos írásokat és megszólalásokat összegyűjtik számukra. Április 18-án a sajtófigyelőben akár olvashattak is egy addigra már 200 000 olvasónál tartó elemzést, amelynek az volt a címe: A 8000 lélegeztetőgép és a 36 000 kórházi ágy lett az új kerítés. Előző nap jelent meg a 24.hu-n.

Lantos Gabriella: A nyolcezer lélegeztetőgép és a 36 ezer kórházi ágy lett az új kerítés
Az egészségügyi szakértő szerint abszurd számokról beszélt a miniszterelnök.

Ebben részletesen kiszámoltam és megindokoltam, miért nincs szükség lélegeztetőgép-vásárlásra. Azért nem, mert már rövid számolás után is világosan látszott, hogy az akkor meglévő 2000 lélegeztetőgép felére sem lesz szükség:

„Mindezek alapján akkor lesz mind a 840 intenzív ágyra és lélegeztetőgépre szükség, ha az aktív betegek száma egy időben 16 800 lesz. És annak mekkora a valószínűsége, hogy mégis szükség lesz a miniszterelnök által vizionált nyolcezer intenzív ágyra? Ez akkor következne be, ha Magyarországon egy időben az aktív esetek száma 160 000 lenne, azaz 16 000 egyidejű aktív eset egymillió lakosonként. Ekkora aktív betegszám egyetlen egy európai országban sem fordult elő eddig. A koronavírus által leginkább sújtott – hazánknál majd’ ötször népesebb – Spanyolországban az aktív betegek száma jelenleg 90 ezer, azaz 1800 egyidejű aktív eset egymillió lakosonként.”

Műszerészek lélegeztető gépeket ellenőriznek egy raktárban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 4-én. Fotó: Balogh Zoltán /MTI

Fel lehet vetni persze, hogy a második hullámban emelkedik az esetszám, mind többen tartanak a járvány erejétől, de érdemes megnézni a számokat: ma itthon 5571 aktív betegből 11 van lélegeztetőgépen. Azaz az arány egy százalék sincs. Igaz, a mostani betegek között sok a fiatal. A WHO szerint az aktív betegeknek maximum az 5 százaléka kerül lélegeztetőgépre. Összehasonlításképpen: a nálunk kétszer nagyobb és rettenetesen fertőzött Romániában most 53 000 beteg van. Ez olyan, mintha nálunk 27 000 beteg lenne jelenleg. Amihez elég lenne az Orbán Viktor által a járvány elején rögzített 2000 gép, ám ha jelentős telítettséggel számolunk, akkor is minimális mennyiséget kellett volna venni. Maximum intenzíves nővérből lesz hiány.

Mindennek ismeretében döntöttek úgy, hogy mégis vesznek 16 000 lélegeztetőgépet, szinte kivétel nélkül feleslegesen. Pofátlanul drágán.

Már abban az írásban világosan és pontosan leírtam, mi a kormány célja. Most megismétlem:

Legyen tehát világos: a 8000 lélegeztetőgép és a 36 ezer kórházi ágy víziója nem a koronavírus elleni küzdelemről szól. Hanem Orbán Viktor hatalmáról, amelyben a mértéktelenül eltúlzott számú egészségügyi eszközök éppen azt a szerepet kapják, mint a kerítés a határon. Ez a fedősztori.

A szerző egészségügyi menedzser, a Róbert Károly Magánkórház korábbi operatív igazgatója.

Kiemelt kép: a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket pakolnak ki a Wizz Air Kínából érkezett repülőgépéből. Fotó: MTI /Botár Gergely /kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik