Belföld

Karácsony elárulta, mit kezdenek a nagykörúti bringasávokkal

A parkoló sávban alakítjuk ki a kerékpársávot, így visszaadjuk az autósoknak a kétszer két sávot a Dohány utcáig. Az azt követő szakaszon marad a kétszer egy sáv, mert itt nem lehet a kerékpársávot a parkolóban kialakítani, de itt járdaszigeteket fogunk kialakítani, azért, hogy kedvezőbb lámpaprogramot kaphassanak az autósoknak

– jelentette be Karácsony Gergely egy hétfői sajtótájékoztatón.

Balogh Samu kabinetfőnök tisztázta, hogy a Blaha Lujza tér a választóvonal: innentől a Petőfi hídig közlekedhetnek két sávon az autók, a Blahától a Nyugatiig marad a mostani állapot módosításokkal. A kabinetfőnök a módosítások között említette, hogy a csomópontok előtt kialakítanak kétsávos megoldásokat, és a lámpák átállításával is segítik az autósok haladását.

A főpolgármester elmondta, hogy 22 civil szervezet álláspontjával ért egyet: ők azzal érveltek, hogy a Nagykörút legyen Budapest főútja. Így született ez a „kompromisszumos javaslat”, amin még finomítanak. A cél, hogy a kerékpárosok továbbra is biztonságosan biciklizhetnek, az autósoknak majdnem teljesen visszaadják az utat, az ott élőknek pedig jobb környezetet teremtsenek.

A változások nagy része szeptember elején megtörténik, a másik része a hónap végén. A ősz folyamán komplex tervezés indul, aminek alapja egy közösségi tervezés a Nagykörút jövőjéről. Karácsony Gergely hozzátette, hogy az áruszállítást ezt követően is engedélyezik.

Ezzel a megoldással a körúti 500 parkolóhely körülbelül felét kell beáldozni. 

Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár hasonló megoldásról írt hétfőn: javaslata szerint a Nagykörúton a parkolósáv helyett legyen kerékpársáv, úgy, hogy a boltok töltését és a mozgáskorlátozottak parkolását továbbra is biztosítani lehessen.

Az államtitkár hozzátette, hogy a tanévkezdés előtt adják vissza az elvett sávot az autósoknak, a parkolók helyetti kerékpársávról pedig legyen előzetes, érdemi párbeszéd és készüljön szakmai hatástanulmány.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik