Belföld

Kálmán László: Ilyen dehonesztáló kifejezéseket eddig nem használt Orbán Viktor

A nyelvész a libernyák szó használatot elemezte.

Ez egy uszító megnyilvánulás, de persze nem új. Régi jelenség, amikor meghirdetik egy csoportról, hogy szabad préda és lehet gyűlölni. De ilyen dehonesztáló kifejezéseket eddig nem használt a kormányfő. Az ilyesmit a szennysajtóra szokták bízni a tanácsadói, mert a miniszterelnök túl magas pozícióban van ahhoz, hogy ő maga mondja ki ezeket. Ezért gondolom, hogy a miniszterelnök kiesett a szerepéből

– mondta Kálmán László, akit a Népszava Orbán Viktor legutóbbi retorikai teljesítményéről, a libernyák szó alkalmazásáról kérdezett.  A nyelvész elmondása szerint azért figyelt fel a miniszterelnöki közlésre, mert úgy véli, spontán jött a címke a politikustól. Szerinte ez önleleplező szóhasználat. Mint mondta: „Véletlenül jött ki a száján, leleplezte, milyen természetű szövegeket olvas, fogyaszt. Többször hallotta az ő köreiben – ez mutatja, milyen körökben van otthon, milyen közösségeket érez a magáénak. Az ember különböző csoportokhoz tartozik, közöttük mozog, és önkéntelenül is átveszi a kifejezéseiket – ez egyfajta azonosulás. Az ember olyan kifejezést nem tesz a magáévá, amiről azt érzi: olyan társaság használja, amelyikhez nem akarna tartozni. Olykor kezembe kerül szélsőjobboldali szöveg, de eszembe sem jutna, hogy az e körökre jellemző szavakat használjam, mert tudom, hogy ez hová helyezne el engem.”

Példaként megemlíti:

A szóhasználatból be lehet lőni, hogy milyen tartalmakat fogyaszt, milyen portálokat látogat valaki. Ha azt mondja egy melegre, hogy homár – én ezt régebben nem ismertem –, akkor mindjárt lehet tudni, hogy az illető Kuruc.infót olvasgat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik