Belföld

Beígért Badacsonynak egy pincesort, aztán saját zsebre eladta a telket az alpolgármester

Feldarabolta és eladta Badacsonytomaj alpolgármestere azt a kiváló helyen fekvő telket, amit turisztikai fejlesztés céljára kapott jutányos áron az önkormányzattól még megválasztása előtt. Hartai Béla azt ígérte, hogy 2022-ig pincesort épít a területre, és szerződésben vállalta, hogy ha nem valósul meg a beruházás, az önkormányzat visszaveheti tőle az ingatlant, sőt kötbért is fizet. A jelenleg is élő szerződés azonban nem akadályozta meg abban, hogy májusban fejlesztés nélkül továbbértékesítse a területet.

Hartai Béla vállalkozó vállalja, hogy nem adja harmadik félnek tovább az ingatlant.

Az idézet a badacsonytomaji önkormányzat 2018. februári ülésének jegyzőkönyvéből származik. Hartai, aki a tavaly őszi önkormányzati választás után alpolgármesteri posztot kapott a testületben, az ülésen még vállalkozóként tett ígéretet arra, hogy tartja magát az önkormányzattal kötött korábbi megállapodáshoz. De nem tartotta.

A szóban forgó ingatlan, amit a három fenyő alatti területként emlegetnek, Badacsonytomaj egyik legígéretesebb telke, alapterülete 4200 négyzetméter. Helyi forrásaink szerint a környéken szinte lehetetlen üzleti szempontból hasonló adottságokkal rendelkező fejlesztési területet találni: a központban van, a szomszédságában működik több menő borászat és egy szálloda is. A Római út 157. tehát igazi főnyeremény annak, aki megszerzi.

A terület az önkormányzat tulajdona volt, de Krisztin N. László polgármester 2017-ben azt szorgalmazta, hogy adják el. Csakhogy a hirdetményekre állítólag nem jelentkezett más komoly érdeklődő, kizárólag Hartai Béla, így meg is kötötték vele a megállapodást. A „kölcsönösen kialkudott” árat 35 millió forintban határozták meg, ami négyzetméterre számolva kevesebb mint a fele a jelenleg piacon lévő egyetlen Római úti ingatlan árának.

Hartai Béla és Krisztin N. László Fotó: Youtube

Hartai nem ellenszolgáltatás nélkül jutott ilyen olcsón a telekhez. A 2017 augusztusában megkötött adásvételi szerződés rögzítette, hogy „turisztikai hasznosítás (fejlesztés) céljára” kapta meg az ingatlant. Az is szerepelt benne, a vevő kötelezettséget vállal arra, hogy az ingatlanon öt éven belül megvalósítja a fejlesztést. Kikötötték továbbá, hogy amennyiben a fejlesztés nem valósul meg, az önkormányzat felár nélkül visszaveheti a telket. A visszavásárlási garanciát az ingatlan tulajdoni lapjára is rávezették.

Forrásaink szerint a képviselő-testület a szavazás előtt nem kapott igazán részletes tájékoztatást a turisztikai beruházásról. Krisztin polgármester egy képviselői kérdésre azért elmondta:

Hartai azt tervezi, hogy egy nyolc pincéből álló pincesort épít az ingatlanra.

A képviselők egy évvel később, a cikk elején idézett 2018-as ülésen tértek vissza a telek ügyére, mert Hartai a visszavásárlási garancia levételét kérte a tulajdoni lapról. A vevő azt állította, hogy pályázni szeretne a Kisfaludy-program egyik pályázatán, de a bejegyzés akadályt jelent, mert az ingatlannak teher- és igénymentesnek kell lennie. Hartai azt is állította, hogy másfél milliárd forintos beruházással fogja felépíteni a pincesort, akkor is, ha nem jut pályázati támogatáshoz.

Gáli Mihály, a badacsonytomaji önkormányzat akkori ügyvédje a 24.hu-nak megerősítette, hogy a testület Hartai kérése alapján engedélyezte, hogy levegyék a tulajdoni lapról a visszavásárlási jogot, de külön szerződésben rögzítették, hogy a telektulajdonosnak húszmillió forint kötbért kell fizetnie a beruházás elmaradása esetén, ha pedig elkezdődik az építkezés, de nem sikerül 2022 augusztusáig befejezni, a készültségi foknak megfelelő mértékű kötbér illeti meg az önkormányzatot.

A 24.hu forrásai szerint ezt követően egyetlen kapavágás sem történt a területen, de Hartai idén tavasszal – amikor már több mint fél éve alpolgármester volt a településen – a vállalás ellenére eladta a területet egy építőcég tulajdonosának. Illetve csak a telek nagyobb részét. Ugyanis a saját önkormányzatával fennálló szerződésében szereplő helyrajzi számot megszüntetve feldarabolta a területet, és egy új helyrajzi szám alatt létrehozott, 3900 négyzetméteres telket értékesített a harmadik félnek.

 

Krisztin N. László sem meglepetésének, sem felháborodásának nem adott hangot, amikor megkérdeztük, tudott-e arról, hogy alpolgármestere eladott egy turisztikai fejlesztési kötelezettséggel terhelt területet a vállalt beruházás teljesítése nélkül. A polgármester, bár telefonon ígérte, mégsem reagált írásban feltett kérdéseinkre, amikben az önkormányzat érdekeit sértő ügyre hívtuk fel a figyelmét.

Nem válaszolt Hartai Béla alpolgármester sem, így tőle sem tudhattuk meg, hogy tájékoztatta-e előzetesen az üzletről a polgármestert. Hiába kerestük a területet megvásárló építési vállalkozót is, ő sem reagált az ügylet körülményeivel kapcsolatos megkeresésünkre.

A 24.hu nemrégiben számolt be arról, hogy a járványügyi veszélyhelyzet idején többször visszavont és érvénytelenített közbeszerzéssel adták oda a badacsonytomaji strand vendéglátóhelyeinek bérleti jogát Hartai korábbi cégének. Az alpolgármester felügyelete alá tartozó városüzemeltető addig módosítgatta a pályázati feltételeket, amíg az a cég lett a befutó, amelyből az alpolgármester az önkormányzati választás előtti napokban szállt ki.

Kiemelt kép: a szerző felvétele. A fotón a szóban forgó ingatlan egy részlete látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik