Belföld

Tankönyvi strómanfigurával rendezkedtek be új éttermükbe a kormány kedvenc jordán mágnásai

A Párisi Udvar befektetői feltűnően olcsón értékesített belvárosi ingatlant szereztek meg.

A korábbi helyszíntől, a Ferenciek terétől mindössze pár száz méterre nyithat újra a Baalbek nevű étterem – erről a Belgrád rakpart 22. szám előtt győződtünk meg, ahol a gasztrokörökben jól ismert név már hetek óta virít. Jóllehet, ottjártunkkor az étterem még nem fogadott vendégeket, ám az utcáról nézve indulásra késznek látszott.

Az idén a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett jordán üzletemberek, Sameer Hamdan és Zuhair Awad tulajdonában álló, tucatnyi szállodát működtető Mellow Mood-csoporthoz tartozó Baalbek 2019. január elején zárt be a Buddha Bar Hotel tulajdonosváltása miatt. A libanoni konyhát vivő étterem helyszínváltását előidéző üzletről 2018 végén a 24.hu számolt be: miután az éttermet és szállodát is üzemeltető jordánok nem újították meg bérleti szerződésüket az olasz tulajdonosokkal, utóbbiak értékesítették a Klotild-palotát, amely így egy katari üzletemberhez került. A Buddha Bar egyébként Orbán Viktor jelenlétében nyitott meg 2012-ben. Az eseményen a kormányfő hangsúlyozta: örömteli, hogy a befektetők a magyar hagyományokat és a helyieket tisztelő emberek. Akiknek kalandos élettörténetéről már írtunk:

Jordán pénzváltókból lett NER-milliárdosok neve áll kőbe vésve a Belváros felett
A belváros egy elfeledett szecessziós gyöngyszemének falán a 2011-ben véget ért felújítás alatt tűntek fel a nevek.
Orbán Viktor miniszterelnök és Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja kezet fog a Buddha Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Fotó: Kollányi Péter /MTI

A Baalbek tulajdonosainak történetében a magyar tradíciók tiszteletéről legfeljebb némi iróniával beszélhetünk, de kétségtelen, hogy a sztoriban megtaláljuk a bejáratott belvárosi ingatlanprivatizáció bagóért értékesítő gyakorlatát, egy társasház lakói és a beruházó feszültséggel teli viszonyát, valamint egy magyar közegben szokatlanul részletesen dokumentált strómanügyletet is.

Bagóért vették meg

Arról, hogy a két jordán üzletember ténylegesen tulajdonos lett a Belgrád rakpart 22. szám alatti étteremprojektet egyengető Most Mint Kft.-ben, hetekkel ezelőtt a HVG cégrovata számolt be egy rövid hírben. Érdemes azonban bővebben felidézni, hogy jöttek ki a fényre az arab befektetők, akiknek feltehető érdekeltségéről még tavaly számolt be a Magyar Narancs.

  1.  A Most Mint Kft.-t 2016-ban alapította az üzleti életben igen szerény múlttal rendelkező Berta György, aki a 2000-es években pár évig tulajdonosa volt egy bútorgyártó cégnek, de ezt a vállalkozást mára törölték. A cégadatbázisban látható üzleti aktivitása nem volt a Most Mint alapításakor. A céget 3 millió forintos tőkével indították, amit 2019 elején 23 millióra emeltek.
  2.  2018 őszén Berta cége előkapott 145 millió forintot, és 253 ezer forintos négyzetméteráron megvásárolta a fideszes vezetésű belvárosi önkormányzattól a Belgrád rakpart 22. alatti, földszinti, utcára néző, 574 négyzetméteres ingatlant. A 253 ezer forintot – a felújítandó állapot mellett is – annak fényében érdemes értékelni, hogy az ingatlanból jól látszik a Gellérthegy, a Citadella, a környéken a négyzetméterárak pedig jellemzően egymillió forintnál kezdődtek az értékesítéskor.
  3. Ezután elkezdődött a helyiség – a társasházban komoly konfliktusokat okozó – felújítása, azaz étteremmé alakítása. A lakók hamar szkeptikusak lettek azzal kapcsolatban, hogy Berta György a valódi tulajdonos. Egyrészt elérhetetlen volt, másrészt ahhoz képest, hogy egy több száz milliós beruházásba vágott bele komoly vállalkozói háttér nélkül, egy külvárosi panel második emeletén volt a bejegyzett lakcíme.
  4. A Magyar Narancsnak tavaly az egyik lakó mesélte el, hogy a tavasszal összehívott rendkívüli közgyűlésen megjelent egy Berta Márta nevű, a felújítást irányító nő. Mivel a lakóknak feltűnt a névegyezés, bevallotta, hogy György a fia. Ekkor mondta el azt is, hogy a Mellow Moodnál dolgozik.
  5. Innentől a lakók sejtették, hogy strómanügyletről van szó, és a valódi főszereplők a jordánok, akik talán nem akartak arccal, névvel egy belvárosi ingatlanprivatizációban szerepelni, ezért mást küldtek maguk helyett. Berta Márta a Mellow Mood-csoport ingatlanfejlesztési igazgatója volt a hoteles cég honlapja szerint, az Opten információs rendszere alapján pedig korábban cégtársa is volt a jordánoknak a Namma Kft.-ben.
  6. Amire a felújítás elkészült, Berta György eladta részesedését Sameer Hamdannak és Zuhair Awadnak, a Most Mint Kft. székhelye pedig a kispesti panelházból átkerült a Vörösmarty térre, ahová a jordánok több érdekeltségét is bejegyezték.

Berta Márta – akinek nem volt sem tulajdonrésze, sem tisztsége a Most Mint Kft.-ben – tavaly azt mondta a Magyar Narancsnak, hogy banki kölcsönből és befektetői támogatásból van pénz az ingatlanvásárlásra és -felújításra. Azt viszont nem erősítette meg, hogy a Mellow Mood a befektető, mondván, ahhoz senkinek semmi köze – mint ahogy a cégnyilvántartásban semmi nem is utalt arra, hogy valaki állna a Most Mint Kft. mögött.

Fotó: Marjai János /24.hu

A Belgrád rakparti ingatlan friss tulajdoni lapjáról az derül ki, hogy több más ingatlannal együtt erre is rákerült a Takarékbank jelzálogjoga 2019 decemberében, összesen 420 millió forint értékben. Azaz elvben innen már jöhetett tőke, igaz, arra, hogy a vásárlás és a jelzálogjog bejegyzése között eltelt több mint egy év alatt honnan volt Bertának pénze százmilliós tételben finanszírozni a vételt és az átalakítást, csak az édesanyja szavaiból következtethetünk.

A társasház lakóit meg akarták akadályozni az étterem nyitását, de erre valódi esélyük nem volt. Azt ugyanakkor elérték, hogy az érdekeiket szerintük nem megfelelően megjelenítő közös képviselőt leváltsák. Az egyik lakó most azt mondta a 24.hu-nak: az elmúlt időszakban is „volt feszkó, elsunnyogták az egészet, a szellőztető megépült közgyűlési határozat nélkül. A közös képviselő új, de mintha nem létezne, megközelíthetetlen. A hivatali számán csak üzenetet lehet hagyni, amire nem kapunk választ, vagy csak késve. A következő futam valószínűleg a tervezett terasz miatt lesz, ahol állításuk szerint nem lehet megtiltani a dohányzást!”

Jól bevált gyakorlat

Kérdéseinket, amelyekben a strómanszerű történet okaira is rákérdeztünk, július elején küldtük el a Most Mint Kft.-nek, de nem kaptunk választ. Tavalyi cikkünkben, amelyben Sameer Hamdan és Zuhair Awad felemelkedését tekintettük át, nemcsak azt idéztük fel, hogy az Eximbank 6,85 milliárdos beruházási hitelével megújított Párisi Udvart hogyan sikerült mégis csak lényegében elkeríteni a köz elől, de arra is kitértünk, hogyan vésték kőbe a mára kiterjedt cégbirodalommal rendelkező egykori pénzváltók nevét a Belvárosban.

Rogán Antal 2014-es távozása után az ingatlanértékesítést továbbra is nagy tempóval folytató, kormánypárti vezetésű Belvárosban egyáltalán nem egyedülálló, hogy egy olcsón eladott ingatlan tartós tulajdonosa nem az lesz, aki azt megvehette a kerülettől. Ez történt az Aulich utca 3. szám alatti lakással, ami végül Rogán bizalmasához, a kerületi ingatlanügyek kulcsemberének tartott Kertész Balázshoz került, és Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő belvárosi terjeszkedése is ide sorolható. Májusban pedig szintén ugyancsak strómanszerű alakokra bukkantunk a Deák térhez közeli Gerlóczy utcában járva:

A Rogán-szál és az MSZP korábbi kedvenc őrző-védő cége is felbukkan ebben a kusza ingatlanügyben
Háborús állapotokat idéző ház, elérhetetlen cégek, fideszes szavazatok, megnémult önkormányzat, egy Rogán-bizalmas és a híres biztonsági cég. A Belvárosban újra pörög az ingatlaneladás.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik