Belföld koronavírus

Nem volt antitest a koronavíruson átesett magyar úszók vérében

Látványos PR-akcióban szerepeltek a gyógyult sportolók, ám mivel nem alakult ki védettség a szervezetükben, nem tudták koronavírus-fertőzöttek gyógyítására használni a tőlük levett vért.

Márciusban tíz, külföldi edzőtáborokból hazatérő magyar válogatott úszónál állapították meg, hogy koronavírus-fertőzöttek, majd az azonnali edzészárlatot, a kötelező kéthetes karantént és újabb vírusteszteket követően azt, hogy újra egészségesek.

Úgy tudjuk, ekkor egymástól függetlenül nyúlt szinte egyszerre a telefonért Révész Máriusz és Lacza Zsombor. Az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos, valamint a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese egyaránt Wladár Sándort, a Magyar Úszó Szövetség elnökét tárcsázta. Mindketten azt vetették fel, a betegségen átesett válogatott sportolók adjanak vért, hogy a szervezetük által termelt antitestek segítségével súlyos állapotban lévő betegeket meg lehessen menteni.

A sportvezető összekötötte a szálakat, aminek köszönhetően április 30-án, országos médianyilvánosság előtt a tíz fertőzött, köztük a négy nevesített úszó – Kapás BoglárkaKozma DominikBohus Richárd és Horváth Dávid – példát mutatott, részt vett a véradáson, ezzel biztatva minden, a fertőzésen átesett embert arra, hogy a szervezetük által termelt antitestekkel segítsenek a koronavírusos betegeken.

A sportolóktól a Testnevelési Egyetem udvarán az OrthoSera Kft. vette le a vért. A válogatott úszók vérmintáin bonyolult és költséges eljárással vírusneutralizációs tesztet végeztek el: a Pécsi Egyetemen Jakab Ferenc professzor csapata egy vírussal fertőzött sejttenyészetre rávitte a betegségen átesett úszók vérét, és így élősejtekben ellenőrizte, a levett vérplazma mennyire gátolja a vírus szaporodását.

Ennek eredményeként derült ki, hogy

az úszók szervezete nem termelt antitestet.

A 24.hu kérdésére Lacza Zsombor elmondta, a Covid-19 olyan vírus, amely számos kérdésben felülírhatja az eddigi paradigmákat. Például miközben a világon nyilvántartott fertőzöttek között magas, öt százalék körüli a halálozási arány, számos emberen úgy megy keresztül a vírus, hogy a páciens szervezete el sem jut az ellenanyag termeléséig. Azt is tapasztalták, hogy miközben a fertőzöttek többségében a betegség lefolyását követően csökkent az ellenanyagszint, egyes ritka esetekben épp az ellenkezője történik.

A cég mintavételeit az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja. A személyre bontott árat nehéz konkrétan meghatározni, mert kutatásfejlesztés szintű vizsgálatként tekintenek rá. „Az alapvizsgálatok alanyonként nagyságrendileg 50 ezer forintba kerülnek, de ennek az árnak a többszöröse, amíg a több egészségügyi szervezet szereplésével lezajló folyamat végén kiderül, a páciens vére tartalmaz-e antitestet, vagy sem. Amint hosszú hónapok után eljutunk odáig, hogy rutinvizsgálatként tekinthetünk az eljárásra, tisztázódhat a konkrét személyre vetített bekerülési költség is, ami akkor már jelentősen kevesebbe kerül majd, mint jelen pillanatban” – mondta a költségekről Lacza Zsombor.

„A gyógyításra alkalmas antitesteket tartalmazó vérplazmáinkat jelenleg csak hazai betegek kaphatják meg. A sportolók közül nemcsak az úszókat, hanem összesen öt sportág 29 élsportolóját teszteltük. Közülük egyet találtunk – nem úszót –, akinek a vérében ellenanyagot tudtunk kimutatni. Ez egyetlen dolgot jelent biztosan:

bár bizonyítottan minden élsportoló mintaadónk fertőzött volt, vagyis átesett a koronavírus-fertőzésen, közülük huszonnyolcan egyáltalán nem védettek az újabb fertőzés ellen

– világított rá érdeklődésünkre a legnagyobb problémára, az újrafertőződés veszélyére az OrthoSera Kft. igazgatóságában is helyet foglaló TE-rektorhelyettes.

Lacza Zsombor elárulta, eddig 19 beteget kezeltek a cégük által előállított, ellenanyagot tartalmazó vérplazmákkal. Azok közül, akik időben hozzájutottak a készítményhez, kilenc súlyos beteg meggyógyult. A határozottan sikeres eljárás nehézsége, hogy a donáció szigorúan önkéntes, ráadásul nem is ez a legszűkebb keresztmetszet.

„Az eddigi 450 felajánlás közül az érintettek felét találtuk alkalmas donornak, a maradék 225 fő esetében negyvennek a véréből tudtuk kimutatni az antitesteket. A negyvenből húsznál gyógyításra alkalmas vérplazmát tudunk előállítani, ezek mindegyike egy-egy beteg megmentését szolgálja” – mondta Lacza.

A 24.hu kérdésére a világbajnoki bronzérmes úszó Bohus Richárd úgy reagált, amikor április végén megkérték őket, hogy adjanak vért, természetesen azonnal mindenki igent mondott.

Örömmel segítettünk, még akkor is, ha fogalmunk sem volt, hogy termelt-e antitestet a szervezetünk, vagy sem. Nem is mi vagyunk azok, akiknek ezt tudni kell. De a mi relatív sikertelen vérplazmatesztünk is azt bizonyítja, fontos lenne, hogy minél több, a fertőzésen átesett beteg adjon vért, mert az mások életét mentheti meg

– mondta a válogatott úszó.

Remélem, újra befogad minket a társadalom, mondja a karantént letudó magyar úszó
Bohus Richárd nem tudja, hol fertőződött meg, de örül, hogy kimozdulhat, mert kezdett beleőrülni a bezártságba. Barátnőjét háromszor is tesztelték, és mindig negatív lett, rajta viszont azóta nem végeztek újabb vizsgálatot.

Kiemelt kép: Kozma Dominik, Kapás Boglárka, Bohus Richárd. Fotó:Kovács Anikó /MTI, Marjai János /24.hu, Kovács Tamás /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik