Belföld koronavírus

98 új várólistát nyitottak meg az egészségügy újraindulása óta

Időpontokra vadászó páciensekről, 98 új várólistáról ír a Népszava, a lap szerint az egészségügyi ellátórendszer recsegve-ropogva indult újra. A lap szerint a jelenségre némi magyarázattal szolgált a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság hétfő esti, a járvány tapasztalatait összegző konferenciájának egyik előadója, Nagy András Csaba, a Zuglói Szakrendelő Intézetek igazgató főorvosa. Ő arról beszélt, hogy a 65 év felettieket óvó utasítások miatt már a járvány elején „elvesztette” orvosainak csaknem felét, a szakdolgozóinak pedig mintegy harmadát. Az újraindítással sem lett jobb a helyzet, mert az orvosok harmada nem jött vissza, és a járvány hetei alatt fölhalmozódott ellátási restancia ledolgozására is hosszú hónapokra van szükség.

A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) gyorsmérlege szerint az egészségügyi intézményekben június végére a havi ellátott esetszám már elérte a tavalyi 80 százalékát. Az egyes ellátási formák között jelentős különbségek vannak. Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója azt mondta, hogy adataik szerint a leállás két és fél hónapja alatt az akut ellátások túlnyomó részét megkapták az arra rászorulók, míg a tervezhetőekből 80 százalékkal kevesebbet végeztek az intézmények. Az utóbbiból következik, hogy az ellátóknak mennyi elmaradt beavatkozás pótlásával kell számolniuk. Kiss Zsolt szerint míg a szív- és keringési rendszerrel összefüggő műtétek száma alig csökkent, addig például a szürkehályog-, a gerinc-, a térd és csípő ízületi operációk szinte leálltak.

A szabályok szerint ha egy betegnek 60 napnál hosszabb ideig kell várakoznia bármely ellátásra, akkor az intézménynek arra a beavatkozásra egy új várólistát kell nyitnia. Ezt addig kell vezetnie, míg a várakozási idő 60 nap alá esik. A járvány időszak lefújásakor az intézmények 98 ilyen új várólistát nyitottak meg főként hasi sebészeti beavatkozásokra, pajzsmirigy-, urológiai- fül-orr-gégészeti operációkra váróknak.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik