Belföld

Meglepetésre legyőzték a Fideszt, most a rendőrség nyomoz a szerződéseik miatt

Budakalászon tanácsadói megbízások és év végi jutalmak miatt vizsgálódik a rendőrség. Egy civil egyesület tavaly az összes körzetben legyőzte a Fideszt, a polgármester és az alpolgármester társadalmi megbízatásként vállalta a posztot. De lettek, akik sokat keresnek a városon.

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Váci Rendőrkapitányság két olyan ügyben, amely a tavaly ősszel megválasztott budakalászi önkormányzathoz köthető – tudta meg a 24.hu.

Budakalászon jelentős változásokat hozott a 2019. októberi önkormányzati választás. A Pest megyei városban a Fideszt lesöpörte egy civil kezdeményezés: minden egyéni körzetben a 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület jelöltjei nyertek, így a polgármestert és a 11 tagú képviselőtestület nyolc tagját is ők adják. A település csatlakozott is a szabad városok szövetségéhez, amelyet ellenzéki városvezetők hívtak életre, és tiltakozik például az önkormányzatokat sújtó kormányzati elvonásokkal szemben.

A két ciklus óta hivatalban lévő fideszes Rogán Lászlót 50:40 arányban legyőző Göbl Richárd polgármester és a két alpolgármester, Forián-Szabó Gergely és Nagel István is társadalmi megbízatásként vállalta a posztot, vagyis megtartották civil munkájukat, emellett látják el az önkormányzati feladatokat. A polgármesternek így mindössze havi bruttó 349 ezer forint, helyetteseinek 314 ezer forint jár.

Ez a felállás szokatlan megoldásokat hozott, legalábbis erre utal Péterffy Gábor polgármesteri kabinetvezető kérdéseinkre adott válasza. Információink szerint az első nyomozásban azok a külsős, tanácsadói szerződések is érintettek, amelyeket vele és a polgármester szomszédjaként emlegetett, mára a jegyzői pozícióban dolgozó Deák Ferenccel kötött az önkormányzat nem sokkal a megalakulása után. (A dokumentumokat megtalálja itt, az Átlátszó Ki mit tud? nevű adatigénylő oldalán.) Péterffy feladata az október 29-én megkötött, de visszamenőlegesen már október 14-étől hatályos szerződés értelmében az önkormányzat kommunikációjának, sajtókapcsolatainak megszervezése, menedzselése volt. Deák szintén külsősként kezdett az önkormányzatnak dolgozni, az ő kezébe a jogi- és szervezési feladatok koordinálása került.

Az önkormányzat ügyeire rálátó forrásunk szerint a megbízások visszatetszést keltettek a helyi közéletben, mivel az érintettek külsősként, mintegy mellékállásban foglalkoztak az önkormányzat ügyeivel, viszont bruttó 800 ezer forintos fizetésük nagyságrendileg megegyezik egy főállású polgármester illetményével.

A választások eredményeként társadalmi megbízatású vezetői lettek Budakalásznak. Polgármesterünk gyakorló orvos, két alpolgármesterünk pedig közgazdász munkája mellett látja el a városvezetői feladatokat. Ez indokolta egy teljesen új munkaszervezési rend kialakítását az amúgy sem egyszerű átadás-átvételi folyamat mellett. A rövid idejű tanácsadói megbízásokra emiatt volt szükség

– fogalmazott megkeresésünkre Péterffy Gábor.

Azt azonban, hogy a havi bruttó 800 ezer forintért hány órában dolgoztak az önkormányzatnak, illetve ha munkavégzésük időtartama elérte a havi 40 órát, miért nem alkalmazta őket a város a hagyományos módon, nem tudtuk meg. Arra is hiába kérdeztünk rá, hogy az önkormányzat külsős megbízása mellett valóban megtartották-e főállásukat, hiszen ez behatárolja az önkormányzatra fordítható munkaidő mennyiségét.

A határozott idejű külsős megbízások az idén lejártak:

  • Péterffy Gábor január 31-éig volt Budakalász külsős kommunikációs szakembere, február 1. óta a polgármesteri kabinet vezetője, immáron teljes munkaidős állásáért szintén bruttó 800 ezer forintos illetményt kap.
  • Ahogyan Deák Ferenc is előrébb lépett: január 19-éig volt külsős megbízott, január 20. óta ő Budakalász jegyzője, teljes munkaidejű foglalkoztatottként havi bruttó 800 ezer forintért. A posztra 29-en jelentkeztek, végül a polgármester szomszédjának pályázata lett a befutó.

A másik nyomozás szintén önkormányzati dolgozók juttatásainak ügyében folyik. Az Index híre alapján mi is beszámoltunk arról, hogy a tavaly októberben megválasztott budakalászi önkormányzat az év vége előtt jutalomosztásba kezdett.

A képviselő-testület november 7-i ülésén elfogadták a város 2019-es költségvetésének módosítását, amiben 2,3 millió forint hiány mutatkozott. A negatív mérleg ellenére a polgármester december 5-i hatállyal 14,4 millió forint jutalmat fizetett ki a város 47 dolgozójának a júliustól decemberig tartó időszakra. Ketten úgy kaptak több százezer forintot, hogy mindössze néhány napja dolgoztak az önkormányzatnál:

  • Sergyánné Kis Bernadettet Forián-Szabó Gergely alpolgármester mint régi barátját mutatta be a hivatalban november 25-én, munkába állásának napján. Bő egy hét múlva 400 ezer forint jutalmat kapott.
  • Rehákné Dócs Zsuzsanna november 18-án lépett munkába, ő az Index információi szerint Deák Ferenc bizalmi körébe tartozik. Munkába állása után alig egy héttel máris 350 ezer forint jutalmat kapott.

Péterffy Gábor kérdéseinkre az Index cikkre adott februári reakciójukat küldte el. Eszerint a két jutalmazott kolléga novembertől folyamatos munkaviszony mellett áthelyezéssel került a budakalászi önkormányzathoz. Jutalmazásukat az indokolta,

hogy áthelyezésük miatt korábbi munkahelyeiken nem részesülhettek az éves munkájuk után járó elismerésben. Mivel gyors munkába állásuk a város érdekeit szolgálta, esetükben fontosnak tartottuk a kompenzációt.

Kiemelte: a hivatalban dolgozók éves jutalmazása nem járt együtt az új városvezetés plusz javadalmazásával, ráadásul

az idei költségvetés készítésekor a jelenlegi polgármester és a két alpolgármester is egyértelművé tette, hogy a jövőben sem kívánnak jutalmakat felvenni. Budakalászon az elmúlt évek jutalomkifizetési gyakorlatához hozzátartozott, hogy a korábbi polgármester és a két alpolgármester évente 6 havi jutalmat vettek fel személyenként.

Kiemelt kép: Budakalász Hivatalos Közösségi Oldala /Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik