Belföld

Orbán: új nemzeti konzultáció jön a koronavírusról

Szokásos péntek reggeli interjúját Orbán Viktor az elmúlt tíz év gyors értékelésével kezdte a Kossuth Rádióban. A műsorvezető Nagy Katalin a tíz éve letett miniszterelnöki esküt hozta fel apropóként a visszatekintésre. Orbán úgy fogalmazott, hogy 2010-ben „tudtam hogy mást kell csinálni. Két dolog miatt is.”

Egyrészt szerinte a rendszerváltás során nem sikerült megfelelő változást elérni, mert a „régi kommunista és új világ közti harc nem zárult le a rendszerváltozás után”, mert a „baloldal újraszervezte magát. A 2010 előtti húsz évben Magyarországon „hol a jövő nyert, hol a múlt”. Orbán szerint az elmúlt választások kétharmados sikerei, valamint az új alkotmány jelenti, hogy a „jövő” nyert. A másik fontos döntés, a liberális gazdaságpolitikával és válságkezeléssel való szakítás volt.

Nem a két szép szemünkért választottak meg minket, hanem mert látták, hogy ha baj van, ránk lehet számítani. Ha baj van, még azok is ránk szavaznak, akik nem kedvelnek minket különösebben. Ezért kaptunk kétharmadot.

Ezen túl megemlítette:

Én falusi gyerek vagyok, engem úgy neveltek, hogy én egy nagy nemzetnek vagyok a gyermeke. Akkoriban úgy gondoltuk, most rosszul mennek a dolgok, itt vannak a ruszkik, a kommunisták szívják meg. Mégis egy nemzet vagyunk, és összetartozunk. Egy nagy nemzet, és előbb-utóbb eljön az az idő, amikor ezt meg lehet mutatni.

A miniszterelnök hozzátette: szerinte ma természetesebb módon lehet magyarnak lenni, mint korábban.

Ezután tért át a különleges jogrend kérdésére, ami szerinte „az elmúlt tíz év legjobb döntése volt. Egy világjárvány idején a gyorsaság a legfontosabb.” Szerinte súlyos és komoly dolog a rendkívüli jogrend, viszont azt a lehetőséget adja a kormánynak, hogy rendeletekkel módosíthat törvényt. „Ilyenkor órák is számíthatnak. A járvánnyal szembeni első csatát megnyertük, most már nem szükséges a helyzet kezeléséhez a különleges jogrend. Ezt veszi tőlünk vissza a parlament.” Ugyanakkor „ősszel visszatérhet a második hullám, az nem érhet minket úgy, mint az első hullám. Fel kell készülnünk”.

A kormányfő hosszan sorolta, miért volt szerinte sikeresebb a járványkezelés Magyarországon, mint Nyugat-Európában: „minden döntést korábban hoztunk meg, mint a nyugati országok.” Itt például a határzárra és az iskolabezárásra gondolt.

A minőségi különbség azzal magyarázható, hogy minden döntést gyorsabban hoztunk meg.

Emellett az összefogás, és az fékezte meg a járványt, hogy „egészen kiváló szakembereink vannak az egészségügyben”.

Orbán arról is beszélt, hogy hamarosan nemzeti konzultációt indítanak a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról, és “megkérdezzük a véleményeket Soros György rabszolgaságot okozó kötvényprogramjáról is”. Ezzel az unió 750 milliárdos gazdasági csomagjáról beszélt Orbán, amelynek jelentős része hitel, megjegyezve, hogy ezt „nem utasítom el, bár berzenkedik az ösztönvilágom. Tanulmányozni kell a tervet”. Orbán azt mondta, a konzultáció tervét ma nézi át, és hamarosan postázni fogják a kérdéseket.

Von der Leyen: 750 milliárd euróra van szüksége az EU gazdasági helyreállításához
Ez nagyobbrészt vissza nem fizetendő támogatásból, kisebb részt kölcsönből állna.

A jövőt illetően azt mondta:

a magyar gazdaság jó úton van, jó úton halad. Nemcsak jó évünk lesz, de valami azt súgja, fantasztikus 2021-es évünk lehet.

Az interjú során a kormányfő kifejezte részvétét a Deák téri késelés áldozatai családjainak.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik