Belföld koronavírus

Müller Cecília: Az elhunytak 4 százalékának nem volt alapbetegsége

A kormány törvénybe foglalja a barnamezős akcióterületek fogalmát, hogy segítsék hasznosítani a városi rozsdaövezeteket– mondta Fürjes Balázs Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A cél elérhető árú, jó minőségű új otthonok építése és egyben az évtizedek óta pusztuló, de jó elhelyezkedésű területek megnyitása. Az itt épülő lakások áfája 5 százalék lesz, a lakásbérlés pedig áfamentes lesz.

Változatlanul alacsony szinten tudjuk tartani az egész ország területéről az új fertőzöttek számát – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Mint mondta: továbbra is érvényes, hogy körülbelül 4 százaléknyi az elhunytak közül, akiknél alapbetegséget nem találtak, de olyan hirtelen és súlyos formában zajlott a betegség, hogy életüket vesztettek.

Az összes aktív fertőzött 30 százaléka kórházban ápolt beteg, 25-en vannak súlyos állapotban, ők lélegeztetőgépre szorulnak.

Jó hír az, hogy változatlanul a fiatalkorúak és a gyerekek megbetegedési száma nem nő, a 0-14 évesek száma az egész járvány időtartama alatt 50 fő, ha 19 éven aluliakat nézzük, akkor mindössze 80 fő – mondta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília emlékeztetett, hogy 30 éven aluli elhunytat nem regisztráltak Magyarországon a járvány teljes időtartama alatt,  100 ezer főre vetítve pedig öten haltak meg Magyarországon.

Az országos tiszti főorvos bejelentette, hogy új beutalási rendet adtak ki az egészségügyi szolgáltatók, kormányhivatalok részére és a népegészségügy részére. Ehhez egy betegútra vonatkozó algoritmust is összeállítottak, segítve a kiigazodást, hogy melyik beteget hol látják el, kit melyik egészségügyi intézményben kell elhelyezni.

Az eljárás lényege, hogy a koronavírusos és nem koronavírusos betegeket két külön vonalon kezelik.

Tekintettel a járvány lecsengő szakaszára és a kevés új betegre, koncentrálják az ellátási szinteket, lehetőségeket, hangsúlyozta, ezzel felszabadítva azokat az egyéb betegségben szenvedők részére az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyekre szükségük van.

A hazai védőoltási helyzettel kapcsolatban Müller Cecília azt mondta: változatlanul érvényes, hogy a gyerekkori kötelező védőoltásokban nincs elmaradás, minden magyar gyermek a megfelelő életkorban az életkorhoz kötött kötelező védőoltását megkapta és megkapja most is.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a kormány a szerdai kormányülésen elemzi majd a járványügyi helyzetet, az itt született döntésekről pedig Gulyás Gergely tájékoztat majd csütörtökön.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik