Belföld koronavírus

Legalább 16 ezer beteget küldtek el a kórházkiürítés miatt

Felkerültek a kórházi fekvőbeteg-ellátásra vonatkozó áprilisi adatok Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjára. „Ezekből már számolással tudunk következtetni arra, hogy hány embert küldhettek haza a kórházakból, ugyanis ezek az adatok nemcsak a kórházi ágyak számát, de az ágykihasználtságot is mutatják” – írta Facebookján Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő korábban közérdekű adatigényléésel fordult ezek miatt a számok miatt az Emmihez, de Kásler Miklós nem adta ki az adatokat.

Megvannak az adatok! A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjára felkerültek a kórházi fekvőbeteg-ellátásra…

Közzétette: Szél Bernadett – 2020. május 26., kedd

A miniszteri utasítás arra vonatkozott, hogy április 15-ig szabadítsák fel a kórházak ágyaik 60 százalékát. Ezt később valamilyen okból 50 százalékra módosították, azzal  a kitétellel, hogy később 60 százalékig kell egy második lépcsőben növelni a kiürített ágyak arányát. Mint tudjuk, ez a folyamat el is kezdődött – sokak felháborodása mellett –, és most a számok is ismertté váltak.

„Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése
A koronavírus-járvány miatt a kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani. Sok olvasónk számolt be arról, milyen nehéz helyzetbe kerültek beteg hozzátartozóik és ők is emiatt.

Az áprilisi átlagos ágykihasználtság 41,2 százalék volt (az aktív ágyaké 39,3 százalék, a krónikus ágyaké 44,5 százalék).  Márciusról áprilisra átlagosan 8929 ággyal kevesebb volt használatban az aktív fekvőbeteg-ellátásban és 7400-zal kevesebb a krónikus fekvőbeteg-ellátásban. Ez azt jelenti, hogy márciusról áprilisra átlagosan 16 329 ággyal csökkent a használatban levő ágyak száma, vagy másként fogalmazva, átlagosan ennyivel kevesebb ágyon ápoltak beteget.

Mivel már márciusban is voltak miniszteri utasítások bizonyos kórházi ágyak felszabadítására és korlátozták a betegfelvételt, a februári adatokkal is érdemes összevetni az áprilisi adatokat.

Ha így nézzük, majdhogynem megfeleződött az aktív és krónikus ágyak kihasználtsága február és április között. Ez átlagosan 24 466-os csökkenést jelent.

A krónikus ágyakon belül a rehabilitációs ágyak kihasználtsága 57 százalékpontot esett február és április között. Míg februárban még 87,6 százalék volt az ágykihasználtság a rehabilitációs osztályokon, áprilisra ez 30,3 százalékra csökkent, ami átlagosan 8690 ágyat jelent.

Mivel az Emmi lépcsőzetesen 32 917 ágyat akart szabaddá tenni a covidos betegeknek, ezért kimondható, hogy az üressé tett ágyakon korábban  betegápolás folyt.

Történelmi tett? Igen: negatív előjellel

– kommentálta az intézkedést Szél Bernadett, arra utalva, hogy Orbán Viktor szerint Kásler miniszternek történelmiek az érdemei a járvány elleni védekezésben.

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, hogy a koronavírus-járvánnyal indokolt kórházi ágyfelszabadításoknak, és számos beteg ellátatlanul maradásának pontos körülményeiről és adatairól tájékozódjanak.

Kásler Miklós egyébiránt tagadta, hogy ő adott volna utasítást az ágyak kiürítésére, szerinte az az orvosok felelőssége volt. Azonban egy miniszteri utasításban egyenesen leírta, hogy ki kell üríteni az ágyakat.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik