Belföld

Gajda Péter: Nem keresem meg az évi százmilliót

Lejárató kampány részének tartja a sajtóban megjelent, korrupciógyanús ügyekről szóló cikkeket Kispest szocialista polgármestere. Gajda Péter lapunknak adott interjújában beszélt a kormánysajtóban bemutatott felvételek főszereplőjéről, Lackner Csabáról, aki fehér poros zacskót lóbálva beszélt korrupcióról. Az MSZP-ből azóta kizárt képviselő ügyében lezajlott a vagyonnyilatkozati eljárás. Gajda szerint Lackner több mint tízmilliós terepjáróját az Orbán-kormány által biztosított családi kedvezmények igénybevételével vásárolta. A polgármester elmondta, nem fizetik ki a kerületi menzatender miatt kirótt százmilliós bírságot, a fővárosban pedig nem jó szívvel vállalta el a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság vezetését.

Még az ellenzéki pártok körében is komoly indulatokat váltott ki, hogy Karácsony Gergely főpolgármester az MSZP javaslatára önt nevezte ki a fővárosi Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság élére. Az MSZP azután kérte fel erre a posztra, hogy a kispesti önkormányzati vezetéssel szemben komoly korrupciós gyanú merült fel, amit máig nem sikerült tisztázni. Több ügyben a rendőrség is nyomoz. Nem gondolja, hogy nem kellett volna elvállalni a felkérést?

A posztot nem jó szívvel és nem boldogan vállaltam el. A feladatra Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője kért fel, és nehéz volt jó döntést hozni. Ha nem vállalom, akkor esetleg azokat az állításokat támasztom alá, amikkel vádolják a kerületet, illetve személyesen engem. Ha pedig vállalom a feladatot – ahogyan ez történt –, akkor azt az ismert felhördülés követi. Ugyanakkor fontos leszögeznem, hogy Kispesten semmi olyasmi nem történt, mint amiről a KESMA-birodalomban cikkeztek. Ez a bizottsági poszt egyébként nem különbözik a többitől, pluszjuttatás nem jár érte, csak többletmunka van vele.

Úgy véli, ha nem vállalta volna, az felért volna egy beismeréssel a kispesti önkormányzatot, illetve az önt ért vádak tekintetében?

Azzal tisztában voltam, bárhogyan is döntök, abból ügyet fognak csinálni, ám a koronavírus-járvány közepette mégsem tartottam annyira kardinális kérdésnek ezt a bizottsági felkérést. Volt épp elég dolgom a kerületi védekezés megszervezésével és a költségvetés átszervezésével.

Utólag, látva a reakciókat, mit gondol, nem lett volna bölcsebb döntés Őrsi Gergely II. kerületi vagy Tóth József XIII. kerületi polgármestert felkérni a posztra?

Azért került hozzám a feladat, mert mindenki más már valamilyen pozíciót töltött be, én voltam az egyetlen, akinek nem volt hasonló posztja.

Igaz, nem maradt sok választás, miután nemrég ketten is otthagyták az MSZP-t. Mit gondol Szaniszló Sándor XVIII. kerületi és Kiss László óbudai polgármester döntéséről, hogy átléptek az MSZP-ből a DK-ba?

Nekem mindkettejükkel nagyon jó személyes kapcsolatom van, és nem a Fidesz-frakcióba léptek át. Nyilvánvaló, ha így lett volna, akkor sarkosabb véleményem lenne. Ez az ő döntésük volt, de szerintem jó polgármesterek, jól vezetik a kerületüket.

Elhagyták a süllyedő hajót?

Nem szeretnék semmilyen negatívumot mondani kettejükről, az MSZP-ről meg pláne nem.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

De gondolom, azt ön is látja, hogy az MSZP támogatottsága mélyponton, a márciusi felmérések szerint épp, hogy bejutnának a parlamentbe, közben a DK erősödik.

Kovács László, korábbi MSZP-kormánytag klasszikus megfogalmazásával értek egyet ebben a kérdésben: nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni. A következő általános választás még messze van. Addig még nagyon sok minden történhet.

Visszaérve az új posztjához: hitelesnek gondolja magát a vagyonnyilatkozatok ellenőrzéséért felelős bizottság élén?

A mostanihoz hasonló lejárató kampányokat már megéltem Kispesten 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben is. A helyi Fidesz ugyanezt csinálta korábban is: feljelentett, bejelentett, majd közölte, hogy nyomozás van. Ezek aztán a választások után le is zárultak. Jelenleg csupán annyi különbség van, hogy az eljárás a választás után sem ért még véget.

De most nem csak a Fidesz mondja, hogy nyomozás van, hanem a rendőrség.

Mint mondtam, volt már ilyen, meglátjuk az eredményt.

Még nem válaszolt arra kérdésre, hogy hitelesnek gondolja-e magát az új posztján.

Minden nagyképűség nélkül mondhatom, hogy igen. Nincs miért szégyenkeznem, és hacsak nincs politikai szándék, akkor rólam soha nem fogják kimondani, hogy bármiben bűnös volnék. De ne felejtsük el, hogy ez Magyarország. Láttunk már olyan embereket, akiket vezetőszáron vittek el, és a vádlottak padjára kerültek, és akikről később kiderült, hogy nem követték el azt, amit állítottak róluk. Viszont hosszú ideig lehetett róluk beszélni.

Ha új tisztségében gyanús vagyonnyilatkozatokat talál a jövőben – például párttársai esetében –, kezdeményez majd velük szemben eljárást?

Mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően szoktam eljárni minden esetben. Bizottsági elnökként is így fogok tenni, amennyiben hivatalból tudomásomra jut, vagy kapok ilyen bejelentést, vagy a bizottság kap ilyen bejelentést, és erre nyilvánvalóan lesz hatásköre a bizottságnak.

De személyesen is kezdeményezhet ilyen eljárást.

Ha politikai komisszár lennék, elkezdeném nézegetni a párttársaim vagyonnyilatkozatát, vagy embereket állítanék rá, hogy kezdjenek kutakodni a képviselőtársaim vagyonnyilatkozatával kapcsolatban, de azt gondolom, hogy nekem nem ez a feladatom. Ugyanakkor természetesen, ha érkezik bejelentés a bizottsághoz, azzal foglalkozni kell. De magam nem fogok vizsgálatokat kezdeményezni.

A vagyonnyilatkozatok hatékony ellenőrzését politikai komisszárságnak tartja?

A bizottság minden olyan feladatot el fog látni, amit a jogszabályok rátestálnak, és úgy fogja ellátni, ahogyan erről a jogszabályok rendelkeznek.

Maradjunk a vagyonnyilatkozatoknál. Lackner Csaba, az MSZP-ből azóta kizárt kispesti önkormányzati képviselő, korábbi párttársa – a megjelent fotók tanúsága szerint barátja – az önkormányzati kampány idején a kormánysajtóban nyilvánosságra került felvételeken súlyos korrupcióra utaló állításokat tett. A kezében fehér port tartalmazó zacskót lóbálva a többi közt azt mondta, ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy. A képviselő nagy értékű családi házban lakik, és a legutóbbi hírek szerint egy tízmillió forintot meghaladó luxusterepjáró parkol a háza udvarán. Vele szemben polgármesterként kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást?

Kezdeményeztem. A vizsgálatot lefolytattuk, és épp a napokban kaptam meg az erről szóló határozatot, amit alá is fogok írni.

Mit állapított meg ez a vizsgálat?

Ez nem vagyonosodási vizsgálat volt, arra ugyanis 2017 óta nincs lehetőség. Azt tudtuk vizsgálni, hogy azok az adatok, amiket Lackner Csaba beírt a vagyonnyilatkozatába, azok megfelelnek-e a valóságnak. Ennél többet nem tehettünk.

Tehát az igaz, hogy új építésű budapesti családi háza van, és az is hogy nagy értékű terepjárót vett, de ha jól értem az nem derült ki, hogy miből futja neki erre. Mit gondol, Lackner Csaba önkormányzati képviselőként hogyan tett szert a vagyonára?

Nem vagyok Lackner Csaba védőügyvédje, de azt tudom, hogy számára nem a képviselői fizetés jelenti az egyetlen hivatalos bevételi forrást, nem a képviselőség a főállása. Ezzel a legtöbb önkormányzati képviselő – Kispesten is – így van. Nem abból a 200-300 ezer forintos tiszteletdíjból élnek, amit az önkormányzatból hazavisznek. Továbbá

Lackner Csaba négygyermekes édesapaként igénybe vehette mindazokat a családi kedvezményeket, amiket Orbán Viktor és a kormány biztosít neki. Legjobb tudomásom szerint így vásárolta vették meg az említett Skoda családi autót, amit luxusnak nevez a sajtó.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Tizenötmillió forint körüli vételárról szóltak a hírek. Azért az a legtöbbeknek luxus.

Mindenkinek mást jelent a luxus. Nekem is, nincs is tizenötmilliós autóm. De egy Skoda nem tartozik a luxuskategóriába. Nem véletlenül használnak kormányzati és önkormányzati vezetők Skodákat. Köznapi értelemben persze egy tizenötmilliós autóra lehet azt mondani, hogy luxus. De legjobb tudomásom szerint a szóban forgó járművet Lackner Csaba felesége vásárolta, amelyhez igénybe vette mindazokat a kedvezményeket, amiket többgyermekes szülőként kihasználhatott.

Tehát a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményével vették az autót.

Úgy tudom, igen. Továbbá szintén családi kedvezményeket kihasználva építik a családi házukat is. De azt megismétlem, nem nekem kell megvédenem Lackner Csabát, akiről egyébként olyanok állították, hogy ő szerepel a kormánysajtó által bemutatott felvételeken, akik nem is ismerik őt.

Miért, ön szerint nem Lackner Csaba szerepel a felvételeken?

Ezt nem az én dolgom megítélni. Ha sor kerül rá, ezt a bíróságnak kell eldöntenie. De a bemutatott videóban egy Lackner Csabához nagyon hasonló személy látható, ám rögzített beszélgetések során elhangzanak olyan kijelentések, amelyek nem igazak. Például nem igaz, hogy Lackner Csaba nekem hárommillió forintot adott, ezt nyilvánosan maga is elmondta. De azt is aggályosnak tartom, hogy ez egy vágott videó anyag. Természetesen jó lenne a felvételeket vágatlanul, teljes terjedelmükben megismerni.

Azért a hangfelvételeken számos elhangzott állításról azóta kiderült, hogy valós. Szóba kerül Kránitz Krisztián is, a kispesti vagyonkezelő cég vezetője, illetve az ő vagyoni helyzete. Róla azóta kiderült, hogy például Spanyolországban van nagy értékű ingatlanja. Erről mit gondol?

Amit luxusvillaként emlegetett a kormánysajtó, miközben valójában úgy tudom, hogy kispesti panellakás árával egyenértékű apartmanról volt szó. Ráadásul a volt képviselő vagyonnyilatkozatában is nyomon követhető, hogy milyen forrásból vásárolta azt. Nyilván ezt az ingatlant is lehet úgy fotózni, hogy luxusvillának tűnjön.

Ami a hangfelvételek hitelességét illeti, Kránitz Krisztián nem került be az új képviselő-testületbe, viszont az ön javaslatára megduplázták a fizetését. Ez pontosan úgy történt, ahogyan azt Lackner Csaba a felvételek szerint megjövendölte. Ezek alapján egyetért azzal, hogy nem légből kapott állítások hangzottak el a felvételeken?

Csakhogy ez nem volt titok, hiszen az MSZP döntése értelmében a baloldali megállapodás alapján két körzetet adtunk át Kispesten, ebből az egyik Kránitz Krisztiáné volt. Tehát ez még a Fidesz előtt is ismert volt. Ahogyan az is, hogy épp ezért kompenzálni fogjuk Kránitz Krisztiánt, akinek korábban a bérébe bele volt kalkulálva az önkormányzati tiszteletdíja is. Az pedig

nem elvárható, hogy egy sok százmillió forintos vagyonért felelős vezető bruttó 500 ezer forintot keressen azután, hogy a képviselői fizetésétől megfosztjuk.

Elhangzott az is: „ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy”. Ön megkeresi az évi százmillió forintot?

Köszönöm, hogy feltette ezt a kérdést. Ugyanis ezt az állítást alaposan megvizsgálva kiderül, hogy az valójában nem Kispestre vonatkozik, mert nem az hangzott el, hogy kispesti képviselőként meg lehet keresni az évi százmilliót. Ez akár egy fideszes önkormányzatról is beszélhetett.

Csak ezt éppen vélhetően Lackner Csaba kispesti képviselő mondta. Ön megkeresi az évi százmillió forintot?

Nem. Dehogy keresem meg.

Akkor hülye a politikához?

Lehet.

Elhangzott a felvételeken néhány könnyen ellenőrizhető információ is. Ilyen volt, hogy a kispesti közbeszerzéseken rendre taroló cég Somogyi Lászlóné helyi MSZP-s önkormányzati képviselő férjéhez köthető, a társaság több százmilliós értékben nyert el tendereket. Ez viszonylag könnyen ellenőrizhető. Nem tartja ezt összeférhetetlennek? 

Somogyi László cégei nagyon régóta közmegelégedésre dolgoznak Kispesten. Azokat a munkákat, amiket végeznek, valósak, nincs elsumákolva belőle semmi. A helyi Fidesz már korábban is számtalanszor „kóstolgatta” Somogyi Lászlót, több feljelentést tettek az őt érintő ügyekben, amelyekből semmi nem lett. Ezeket a munkákat szabályos közbeszerzési eljárásokon nyerték el az érintett cégek. Azok az állítások pedig nem igazak, hogy a kerületi munkák nagy részét Somogyi László cégei nyerték volna el. Százmilliós nagyságrendben nyertek el tendereket ez igaz, de az elmúlt öt évben például a kispesti önkormányzat költségvetése 60 milliárd forint fölött volt. Ez is alátámasztja azt, hogy a Lackner Csabának tulajdonított felvételt bármikor, bárkiről meglehet csinálni.

A 24.hu tavaly év végén feltárta, hogy Kispest és Józsefváros korábbi közbeszerzései alapján egy kerületeken átívelő Fidesz-MSZP összjáték rajzolódik ki. Ugyanis a Kispesten a Somogyi Lászlóné MSZP-s önkormányzati képviselő férjéhez köthető cégek úgy nyerték meg a közbeszerzéseket, hogy vesztesnek rendre olyan cégek voltak, amelyek Józsefvárosban a fideszes vezetés idején nyertek, azokban az esetekben pedig a kispesti nyertesre osztották a vesztes szerepét. Mit gondol erről?

Csak Kispestről tudok beszélni. Én mindig próbáltam magam távol tartani a közbeszerzésektől, nem én döntök ezekben az ügyekben, hanem egy szakbizottság. Nem vagyok ebben túlzottan otthon. De abban biztos vagyok, hogy ezeket az eljárásokat szabályosan bonyolítottuk le. Meghívásos pályázatok esetén pedig mindig olyan cégeket hívtunk meg, amelyek a saját szabályaink szerinti megfelelő alkalmassággal rendelkeztek. Az, hogy Józsefvárosban egyébként ki, mi alapján dönt ezekben az ügyekben, azt nem tudom, de azt gondolom nem is kell tudnom.

Kerületeken átívelő Fidesz-MSZP összjáték rajzolódik ki a kispesti korrupciós botrány szálaiból
Gyanús közbeszerzések mutatnak kapcsolatot a baloldali Kispest és az akkor még fideszes vezetésű Józsefváros között. Az ügyben feltűnő cégek egy része a ferencvárosi fideszes parkolási biznisz egyik kulcsfigurájához kötődik.

Mindazonáltal nem találja furcsának ezt az összefüggést?

Erre a kollégáim értelmes és logikus magyarázatot tudtak adni. Ezek szabályos eljárások voltak.

Ebben az ügyben indult vizsgálat?

Minden olyan ügyben, amelyekben megköpködött minket a sajtó azonnali belső vizsgálatot kértem.

Ez nem köpködés volt, csak tények.

Ezek szabályos eljárások voltak.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen érdekes egybeesés. Másik szintén fideszes szál is van a kerületben. Az LMP-s Ferenczi István közérdekű bejelentést tett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a kispesti menzatender ügyében. Ezt azzal indokolta, felmerült a gyanú, hogy a kispesti önkormányzat verseny nélkül szervezte ki a közétkeztetést. A bizottság arra jutott, hogy meg kell szüntetni a versenykorlátozó döntést, az önkormányzatnak pedig 100 millió forint bírságot kell fizetnie. Hogy látja ezt az ügyet?

Ez az egész ügy egy bohózat. Amikor azzal kezdtek vádolni, hogy ez egy szabálytalan eljárás, nem is írtam alá a szerződést. Tehát az sem világos, hogy milyen alapon bírságolt a hivatal egy olyan ügyben, amelyben nem ment teljesedésbe a szerződés. Egyébként nem Ferenczi István fordult először a hatósághoz az ügyben, hanem én. Kértem a kormányhivatalt, hogy adjon állásfoglalást arról, hogy szabályos volt-e ez az eljárás vagy sem. Két hétig ment a jogászkodás, majd közölték, hogy a Közbeszerzési Hatóságnak kell döntenie, ekkor Ferenczi István valóban feljelentette a kerületet, és rögtön kaptunk egy százmilliós bírságot. Méghozzá úgy, hogy előtte soha egyetlen önkormányzat nem kapott hasonló büntetést, pláne egy olyan szerződés esetében, amit alá sem írtunk. Ezt a bírságot nem fizetjük ki. Az ügyben a Kúriához fordultunk. Hozzátenném, hogy mindazok véleményét – beleértve Hadházy Ákos független képviselőt – megkérdőjelezem, akik egy olyan hatóság döntésére hivatkoznak, amit az Orbán-kormány nevezett ki, szemben a független bíróság ítéletével. A Pécsi Törvényszék ugyanis arról döntött, hogy ez a közbeszerzés szabályos volt.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Ferenczi István volt az is, akinek a vezetésével egy vizsgálóbizottság állt fel Kispesten a Lackner-féle hangfelvételek nyilvánosságra kerülése után A képviselő szerint kikérték az elmúlt tíz év önkormányzati ingatlanjaira vonatkozó adásvételi szerződések adatait és az építőipari szerződéseket, amelyek sok elhangzott állítást igazolni vagy cáfolni tudtak volna, de ezeket nem kapták meg. Miért?

Ennek a bizottságnak az utolsó ülésén jeleztük, hogy ezeket a tagok rendelkezésére bocsátjuk a következő ülésen. Azonban következő ülés sosem volt, mert az elnök nem hívta össze. Nincsenek titkok, ezeket a szerződéseket bármikor meg lehet nézni.

A szerződések közt érdekes az az esetet, amit a 444.hu tárt fel egy kispesti telekügyletről. A történet szerint Guzmics Zsombor a kispesti építési hatóság vezetőjének családjába úgy került bagóért egy beépíthetetlen telek, hogy vásárlás után megváltoztatták az építési szabályokat, amelyek lehetőséget teremtettek beépíteni a foghíjtelket. Ezzel több tízmilliós haszonra tett szert Guzmics családja. Erre az önkormányzat azt reagálta, hogy minden rendben volt, és nem vizsgálják a történteket. Nem mondhatja komolyan leendő összeférhetetlenségi bizottsági elnökként, hogy ezzel nincs probléma.

Mindent lehet nézni ilyen meg olyan szemüvegen keresztül nézni. Guzmics Zsombort nem kell megvédenem, ahogyan Lackner Csabát sem. A 444-en egyébként az nem jelent meg, amit válaszoltunk, hogy egy nyílt pályáztatás zajlott a telekkel kapcsolatban.

Világos, de egy beépíthetetlen telekre azért olyan sokan nem mozdulnak rá.

Másik két pályázó volt, akik licitáltak is.

Ezzel együtt meglehetősen olcsón kelt el, majd a szabályok megváltoztatása után felértékelődött a telek.

Igen, csakhogy az építési szabályozás megváltoztatása nem ennek a teleknek az apropóján indult el. Továbbá nem a telek és környezetének szabályozása változott. Tehát ezeket persze össze lehet keverni, csak az ok-okozati viszony nem ez volt.

Azért ez túl sok véletlen egyszerre, nem gondolja?

Nem. Guzmicsot is azért fűzték fel erre a történetre, mert a neve szerepel a már említett felvételeken.

A felvételek miatt egyébként több szálon zajlik rendőrségi nyomozás. Önt kihallgatták már az ügyben? 

Nem, nem is kerestek. És tudomásom szerint másokat sem. Ami azért is furcsa, mert ha például be akarják bizonyítani valakiről, hogy kábítószert fogyasztott, ami hónapokig kimutatható adott esetben hajmintából, akkor vajon miért nem keresték meg, miért nem vettek tőle mintát, miközben ezek a felvételek már tavaly októberben nyilvánosságra kerületek.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik