Belföld

Visszatér a szokott rend az óvodákban, az iskolák kinyitnak, de marad a digitális oktatás

Mivel a járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék vidéken május 25-étől, Budapesten június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez – jelentette be Maruzsa Zoltán államtitkár.

Az intézmények a nyáron is csak legfeljebb két hétre állhatnak le, erre azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott.

A digitális munkarend az iskolákban jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-éig érvényben marad – közölte a köznevelésért felelős államtitkár. Ugyanakkor

június 2-ától engedélyezik a tanárok és a diákok találkozását az iskolákban, így lehetőség lesz kiscsoportos konzultációra és egyéni felkészítésre, az otthoni tanulás során lemaradók felzárkóztatásra.

Június 2-ától változik a gyermekfelügyelet rendje is: nemcsak a kijelölt intézményekben, hanem minden iskolában gondoskodni kell a diákok felügyeletéről. A tanévet nem hosszabbítják meg, de a gyermekfelügyeleti rend fenntartását június 26-áig kérik az iskoláktól, és addig biztosítják a diákoknak a tanév közben szokásos étkezést is. A gyermekfelügyeletben részt vevőknek június 2. és 15. között elsősorban felzárkóztató, tanulást támogató tevékenységeket lehet szervezni, június 16-ától pedig már a következő tanévre is készülhetnek. Újra működhetnek a pedagógiai szakszolgálatok is.

A nyári táborokról még folynak az egyeztetések.

Hagyományos tanévzáró ünnepségek, ballagások nem lesznek, de „átgondoltan, kevesebb résztvevővel, akár az adott osztályok számára, a hagyományostól eltérő, az egy idejű tömeges jelenlétet mellőző módon” ezek megszervezés is lehetséges, és a bizonyítványokat is hasonlóképpen kéri kiosztani a kormány.

Szerdán a döntést megelőlegezve a XIII. kerületi önkormányzat már közölte, hogy június 2-ától Angyalföldön teljes létszámmal működnek az óvodák, bölcsődék, vagyis eltörlik az ügyeleti rendet. Ugyanakkor két budapesti iskolában az Index cikke szerint arról tájékoztatták a szülőket, hogy május végén befejezik a digitális oktatást, és csak gyermekfelügyeletet biztosítanak – ez viszont ellentétes a kormányzati bejelentéssel.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik