Belföld

Visszavonta a kormány az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslatot

Semjén Zsolt a kormány nevében visszavonta az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslatot – írja a hvg.hu. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án este nyújtotta be az indítványt, az intézkedése 2021. január 1-jétől lépett volna hatályba.

A visszavonás indoklása az Origo cikkéből derül ki:

a járványhelyzet eredményeként a gazdaság újraindításának számos egymásra épülő intézkedése között meg kell jelennie annak is, hogy lélegzetvételhez jussanak a hazai műanyagipari vállalkozások, hiszen közülük is sokan válságba kerültek.

A Greenpeace Magyarország Facebook oldalán érthetetlennek nevezte a döntést. Azt írják:

Az egyszer használatos műanyag zacskók tilalmát követelő petíciónknak hatalmas a társadalmi támogatottsága, a nyersanyag-pazarló, szeméthegyeket növelő szatyrok korlátozását már több mint 215 ezren követeljük. Nem hagyhatjuk, hogy tovább halogassák a döntést vagy hogy az eredetileg erős javaslatot a műanyaglobbi nyomására felhígítsák. Hiszen friss vizsgálataink is világosan alátámasztották, hogy Magyarország sem mentes a műanyagszennyezéstől. A Duna vizében történt méréseink megmutatták, hogy a folyó tele van mikroműanyag-részecskével, de a mikroszemcsék megtalálhatóak a csapvízben, a palackozott vizekben, a levegőben és élelmiszereinkben is.

Egyébként uniós előírásról van szó, az EU-ban 2021-től minden egyszer használatos műanyag tilos lesz – ezt tavaly májusban jelentették be.

Kiemelt kép: MTI, kiemelt kép: AFP/Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik