Belföld

Korlátlan rálátást kaphatnak a nemzetbiztonsági szervek az állampolgárokra

Egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvényjavaslat felhatalmazná a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárítása érdekében ellenőrizze az állami és önkormányzati szervezetek „elektronikus hírközlési hálózatainak tartalmát”, írja a Népszava.

A lap cikkében azt írja, törvényben az szerepel, hogy a szakszolgálat nem ismerheti meg az adott szervezetek közti kommunikáció tartalmát, ám adatvédelmi szakértők szerint ezt semmi sem garantálja. Magyarul ha a parlament ma elfogadja a javaslatot, akkor a jövőben a szakszolgálatok gyakorlatilag mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról, teszik hozzá.

Láthatják az emberek

  • egészségügyi papírjait,
  • esetleges NAV-büntetését,
  • és a kormányhivatalok szerverein tárolt szabálysértési adatokat is.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Felkai Lászlónak, a belügyminisztérium közigazgatási államtitkárának írt levelében úgy fogalmazott, a törvény korlátlan megfigyelést eredményezhet, nem áll összhangban az alapjogi követelményekkel, ráadásul nem nyújt garanciát a személyes adatok és a magánélet védelméhez.

A Népszava megkeresésére Keleti Arthur kiberbiztonsági szakértő azt mondta, a kibertámadások korában élünk, elengedhetetlen, hogy a magyar szakszolgálatokat is felhatalmazza a jog a védekezésre. A megelőzéshez szükség van az állami szervezetek szerverei közötti adatforgalom folyamatos figyelésére, mert csak így lehet kideríteni, hogy egy-egy szerveren váratlanul és indokolatlanul megnő-e az adatforgalom, de ez nem járhat azzal, hogy a titkosszolgálatok hozzáférhetnek személyes adatokhoz.

Kiemelt kép: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik