Belföld koronavírus

Szombat délután dől el, feloldja-e a korlátozásokat Budapesten a kormány

Kértük véleményt a főpolgármestertől és a kerületi polgármesterektől. Az élet újraindításának a feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádióban adott szokásos pénteki interjúban.

A védekezést térben tagolni kell. Két hete vidéken enyhítettek, most pedig Pest megyében. A nagy kérdés Budapest. Mert itt van a legtöbb fertőzött és a legtöbb haláleset. Itt a legnehezebb a korrigálása egy esetleges rossz döntésnek, mert nagyobb a népsűrűség. Budapestről mindig másképpen kell ezért gondolkodni, az ország egyetlen metropolisza.

Mindenkinek felelősen kell viselkedni. Most már nem az otthonmaradás a felelős viselkedés, hanem a maszkviselés és a távolságtartás – mondta a kormányfő.

Mikor lesz enyhítés Budapesten? Kellő gondossággal és felelősséggel kell eljárni szerinte. Az operatív törzs és a polgármesterek véleményét ismeri a miniszterelnök.

Szombat délelőtt még szeretne futni egy kört a kormányon kívüli szakemberekkel, virológusokkal, orvosokkal. Szombat koradélután születik döntés.

Karácsony Gergely főpolgármesternek odaszúrt egyet Orbán:

Orbán Karácsonyról: Az a fajta, aki disznóvágáson vacsorára érkezik, de nem bánja senki, mert legalább nincs láb alatt
A kormányfő arra kéri a főpolgármestert, vállaljon gyakorlati felelősséget.

A főpolgármester tegnap is beszélt arról, hogy csuklóztatja őket a kormány:

Karácsony: Kiszivárgott információk alapján vagyunk a nyitás mellett
A főpolgármester nem tudja azt feltételezni a kormányról, hogy direkt szívatja a budapestieket.

Iskolák kinyitása?

Kinyithatnak-e az iskolák júniusban – hangzott a kérdés. A legjobban ettől félek. Nehéz döntés lesz – mondta Orbán.

A játszótereket kinyitjuk, de a bölcsődékben és óvodákban az ügyeletet alakítanunk kell még, mert most kijelölt óvodába lehet csak vinni a gyerekeket, nem a megszokott helyre. Az lenne a jó, ha mindenki odavihetné a gyerekét, ahova szeretné. Nem kötelező beadni a gyereket, de aki akarja, oda adhassa be, ahova eddig járt a gyerek, ez nagy segítség lenne – fogalmazott. Ez után következhet csak az iskola ügye, előbb az alsó, aztán felső tagozat a miniszterelnök szerint. Előbb kell tehát megoldani az óvodák, bölcsődék dolgát.

Hogy idén sor kerül-e az iskolák kinyitására, nem lehet megmondani még Orbán szerint.

Gazdaság: újabb intézkedéseket nem tart szükségesnek a kormányfő

Orbán a gazdaság újraindításáról sok újat nem mondott. Elismételte az egy héttel ezelőtt mondottakat, miszerint a márciusi ipari adatok drámaiak, de az áprilisi gazdasági adatok még borzalmasabbak lesznek, az egész világon. Aztán szerinte júniustól már kijövünk és gyors léptékkel visszatérünk a gyors növekedési pályára, ez a reményem – fogalmazott.

Szerinte „az első csatát – amely a vírus elleni védekezés – megnyertük. A második csata a munkahelyek megvédése és visszaépítése.”

Sorolta:

  • További százezer közmunkást tud fogadni az állam, ha kell, már holnap.
  • A magyar honvédség is vesz fel embereket.
  • Ott van még az állami bértámogatás. 72 ezer dolgozónak kért eddig több mint 5400 cég.
  • Sok, a koronavírus-járvány miatti válság által igazán sújtott szektorban adó- és járulékkönnyítést adtak.
  • És új beruházásokat támogatnak adókönnyítésekkel.
  • Visszahozzák részletekben a 13. havi nyugdíjat, a válság ellenére is.

Ennek elégnek kell lennie – sommázta Orbán.

Az Európai Parlamentben szamárságok történnek

Szóba került a csütörtöki jogállamisági vita az Európai Parlamentben. Ott a kormány- vagy államfők szólalhattak volna fel, de Orbán nem ment el, maga helyett az igazságügyi minisztert küldte el, aki – mivel tehát nem kormány- vagy államfő – nem szólalhatott fel. Erről azt mondta Orbán most, hogy nem lepte meg, hogy Varga Judit miniszter nem szólalhatott fel. A miniszterelnök úgy fogalmazott: Bacsó Péter Tanú című filmjén nőttünk fel. Hamarabb van meg az ítélet, mint hogy meghallgatnák az érintett országot. Az Európai Parlamentben ilyen szamárságok történnek, ezzel tudunk együtt élni Orbán szerint.

Igazán aggasztó, hogy világjárvány kellős közepén vagyunk, Európában jóval több mint 100 ezer halott. Mi a legsikeresebben védekező országok között vagyunk a kormányfő szerint. Ahelyett, hogy a járvánnyal foglalkoznának a mi pénzünkből, mi fizetjük őket, ehelyett hátráltatnak minket – bökött oda Orbán.

Orbán szerint jogot szolgáltatott a Kúria a pár nappal ezelőtti ítéletével, de nem igazságot, amikor kimondta, hogy ki kell fizetni a kártérítést a gyöngyöspatai roma diákoknak.

Ezért aztán, mondta, a kormányoldal törvényt fog módosítani annak érdekében, hogy ilyen helyzet a jövőben még egyszer ne történjen meg.

Orbán szerint az Európai Bíróság ítélete egy másik ügyben is problémás. Az Európai Bíróság ítélete szerint jogellenes a menedékkérők őrizetben tartása Röszkén. Orbán szerint ez egy összehangolt támadás része, amely mögött természetesen Soros-szervezetek állnak.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik