Belföld

Azért vitték be Andrást rémhírterjesztésért, mert valaki feljelentette

„A Szerencsi Rendőrkapitányságon rémhírterjesztés miatt folytatott eljárás lakossági jelzés alapján indult” – válaszolta arra a kérdésünkre a Borsod-Abaúj-Zempén Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy miért tartóztatták le a Szerencshez közel élő 64 éves Andrást kedden.

Annyira súlytalan posztot írtam, annyira kevesen osztották meg, hogy nem látok más megoldást, mint hogy valaki feljelentett

– találgatott korábban a Szerencs közelében élő férfi is, hogy miként juthatott a rendőrség tudomására az alig több mint egy tucat megosztást elérő Facebook-posztja.

„Azért nem felségsértésért vittek el, mert olyan még nincs”
A rémhírterjesztés miatt kihallgatott 64 éves szerencsi férfi szerint „szörnyű ez a megfélemlítés”.

Elmondta, hogy mindössze két ellensége van, és „a kört az szűkíti, hogy csak az egyiküknek vannak jó politikai és BM-es kapcsolatai”. Ezt azonban nem tudja bizonyítani, és nem is fogja felkeresni azt az embert, akire gyanakszik.

Az ügyészség még aznap délután ki is mondta, hogy nem történt bűncselekmény: „Éppen ellenkezőleg, a bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon”  – közölték.

Andrást kedden azért állították elő rémhírterjesztésért, mert a rendőrség szerint Facebook-bejegyzésében valótlan dolgokat tett közzé, így azt állította, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozások megszüntetését.

Most bebizonyosodott, hogy egy feljelentő állt a háttérben, aki szerint rémhírt terjesztett András, a rendőrségnek ezért kellett lépnie.

Az április 28-ai posztot elolvasva az látszik, hogy szerzője tételesen nem állította azt, amit a feljelentő szerint, az pedig tény, hogy a kormányfő május 3-ai várható tetőzésről beszélt, majd 4-ével lazították a vidéki kijárási korlátozásokat. A férfi ezzel szemben arról írt, hogy nagyobb kockázat mellett lehet majd szabadabban mozogni, és hogy a spanyolnátha második hulláma több áldozatot követelt, mint az első. Írt továbbá arról, hogy a „kedves vezetőt” nem érdekli az itt élők sorsa, de azért kéri, hogy ne küldjön halálba ezreket, ha mégsem csökkenne a megbetegedések száma. Bejegyzését azzal zárta: „Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig.”

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik